Šklábovy prázdniny (2012?)

Ignát Herrmann. Povídka. Připravil a režii má Luboš Koníř.

Účinkuje Jan Vlasák.

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 2012 (?). Premiéra 29. 4. 2012 (?) (ČRo České Budějovice). Repríza 14. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: Koníř, Lubomír: Povídky Ignáta Herrmanna. In web ČRo České Budějovice, duben 2012 (?). – Cit.: Ignát Herrmann (1854–1935) byl publicistou a editorem, tvůrcem vážného i zábavného pražského románu. Proslul například v žánru takzvaných nedělních povídek.

Přemysl Rut, upřímný obdivovatel Hermannova díla, při jedné příležitosti řekl toto.

Herrmann se narodil v roce 1854 na samotě v Horním Mlýně nedaleko městečka Chotěboř. Jeho rodiče se záhy vydali hledat štěstí do Ameriky, ale brzy se vrátili. Rodina se usadila u Hradce Králové, kde otec pracoval jako advokátní písař.

Po neúspěchu na gymnáziu začal Ignát Herrmann pracovat v Praze jako kupecký učeň. Tam pronikal Ignát Hermann mezi literáty a žurnalisty. Prosadil se jako redaktor humoristických časopisů.

V roce 1882 založil a sám redigoval časopis Švanda dudák. Přispíval do řady časopisů – Humoristické listy, Květy, Národní listy, Paleček. Byl velice aktivní v mnohých kulturních institucích – Umělecká beseda, Světozor, Máj a další. Ignát Herrmann publikoval i pod pseudonymem Vojta Machatý. 

V premiérovém uvedení uslyšíme postupně čtyři povídky:

8. dubna:
TO SE TAK NEBERE! – Příběh pana Aloise a slečny Katynky.účinkují: Lenka Krčková a Martin Hruška

15. dubna:
BANKROT PÁNĚ KŘIKAVŮV – Příběh o velkých plánech, malém věnu a o tom, proč slečna Růženka dodnes chodí sama Ječnou ulicí.
účinkují: Petr Šporcl a Martin Hruška

22. dubna:
PRVNÍ VÝDĚLEK – Baladický příběh o tom, kterak se tři zlatky dostaly z Toniččiny tobolky do nesprávných rukou.
účinkuje: Jaroslava Červenková

29. dubna:
ŠKLÁBOVY PRÁZDNINY – Slovem „škláb“ býval označován ten člověk, jehož postavení bylo to nejnižší možné (např. poslíček, poskok, nádeník…); ale i pro šklába přijdou dny volna a vše všední a nahořklé může dostat jinou chuť
účinkuje: Jan Vlasák

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)