Albína Drůzová (1997)

Jan Čep. Připravili Zdeněk Milt a Helena Berková. Zvukový mistr Pavel Antoniazi. Režie Tomáš Kukulka.

Účinkuje Alexandra Gasnárková.

Nastudovala Ostrava v roce 1997. Repríza 11. 4. 2017 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka; 18. 12. 2022 (ČRo České Budějovice, 14:04 h.; 28 min.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: Jan Čep: Albína Drůzová. Příběh o nenaplněném mateřství z tvrdého moravského venkova. In web ČRo České Budějovice, 18. prosinec 2022 (článek) – Cit.: Někdy na počátku 20. století na tvrdém moravském venkově se odehrává příběh povídky Albína Drůzová. Vypráví o ženě, která touží po lásce a dětech, ale zřejmě jí to nebude dopřáno… (…)

„Hospodář spával se všemi děvečkami a flámoval po hospodách celého kraje, zatímco Albína se stravovala hanbou a zoufalstvím. Její tělo i duše byly spalovány marným žárem, leč její hrdost jí bránila, aby hledala ukojení své smyslnosti po příkladu svého muže. Kdybych měla dítě…, myslívala si někdy, avšak její tělo bylo výhní neplodnou a nicota jejího života se před ní hloubila den ze dne příšerněji.“

Povídku Albína Drůzová napsal Jan Čep v roce 1931. Vyšla například ve výboru s názvem Dvojí domov, který v roce 1991 vydalo nakladatelství Vyšehrad. (..)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)