Nebožtík rytmistr (2017)

Ignát Herrmann. Duchařská povídka z pražské karetní společnosti. Z díla českého humoristy vybrala Jiřina Tejkalová.

Účinkují Josef Somr a Ivan Řezáč.

Natočeno 2017. Premiéra 24. 4. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet.

Lit.: anonym: Ignát Herrmann: Nebožtík rytmistr. In web ČRo 3 Vltava, 24. duben 2017 (článek). – Cit.: Duchařská povídka z pražské karetní společnosti z díla českého humoristy. On-line k poslechu do neděle 30. dubna 2017.

Český spisovatel, humorista a redaktor Ignát Herrmann proslul svými fejetony, povídkami a romány z pražského prostředí (ačkoliv z Prahy sám nepocházel). Vysoce kritiky ceněn je jeho román U snědeného krámu, mnohem větší čtenářský ohlas však mělo dílo Otec Kondelík a ženich Vejvara. Příběhy o malířském mistrovi Kondelíkovi byly koncipovány jako humoristický román a postava mistra Kondelíka se stala českým „národním typem“ jako prototyp člověka bodrého, laskavého, přitom nepříliš inteligentního a výbojného.

Z Herrmannova díla jsou dosud živé (a vydávané) povídky, jichž napsal podle Sebraných spisů celkem 387. Povídka Nebožtík rytmistr se týká karbanické vášně a je poněkud duchařská.

Ignát Herrmann (1854 Chotěboř – 1935 Řevnice) se narodil 12. srpna 1854 v Horním Mlýně u Chotěboře. Roku 1868 odešel do Prahy. Vyučil se kupeckým příručím a od roku 1873 byl zaměstnán v nakladatelství J. Otto (Jan Otto byl manželem jeho sestřenice) a stal se novinářem. U něj v letech 1876 až 1878 redigoval Ottův humoristický časopis Paleček. Stal se obchodním cestujícím, pracoval také jako písař u advokáta. V roce 1882 založil humoristický časopis Švanda dudák a od roku 1885 byl redaktorem Národních listů. Ve Švandovi vydal většinu svých prací. Svými současníky byl čten a ceněn, byl také členem Akademie věd a umění.

Na závěr svého života Ignát Herrmann vstoupil do veřejné debaty nečekaným způsobem. V průběhu 20. let 20. století se zapojil do kampaně proti budování zoologické zahrady v Praze. Byl přesvědčen o její neužitečnosti a v několika svých povídkách tyto snahy zesměšňoval.

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)