Naturel (2017)

Inger Edelfeldtová. Povídka švédské spisovatelky. Překlad Marie Voslářová. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Jana Stryková.

Natočeno 2017. Premiéra 19. 6. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.; 28 min.) v cyklu Moderní povídka. Repríza 9. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h) v cyklu Současná povídka.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Inger Edelfeldtová: Naturel. In web ČRo 3 Vltava, 9. březen 2020 (článek). – Cit.:  (…) První kroky do nemilosrdného světa dospělých, mateřství, coming out nebo ztráta iluzí… Tyto momenty prožívají postavy povídek uznávané švédské autorky Inger Edelfeldtové. Společné mají to, že se vždy jedná o mezní situace, o hranice, které je nutno překročit. Jeden z křehkých, intenzivních příběhů čte Jana Stryková.  (…)

Inger Edelfeldtová je spisovatelka a ilustrátorka (mimo jiné Tolkienových knih a komiksů). Píše pro dospělé i děti. V její tvorbě kromě povídek najdeme i básnické sbírky, komiksy a romány, část jejích prací je určena převážně náctiletým (např. kniha Stíny v zrcadle, případně román Šikovnej kluk – obě vyšly česky).

Ve stylově vybroušených prózách se zabývá psychologií dospívajících (zejména dívek a žen) a líčí svár v jejich duších mezi touhou po svobodném sebeprosazení a tlaky společenských konvencí, jež je nutí přizpůsobit se a kterým také často podléhají. V současnosti se Inger Edelfeldtová věnuje psychoterapii.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)