Svatý Bartoloměj (2017)

Álvaro Enrigue. Povídka z knihy Podchlazení současného mexického spisovatele žijícího v USA. Překlad Michal Brabec. Připravila Klára Fleyberková. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Kajetán Písařovic.

Natočeno 2017.  Premiéra 4. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.; 18 min) v cyklu Povídka.

Lit.: Fleyberková, Klára: Álvaro Enrigue: Podchlazení. In web ČRo 3 Vltava, 4. říjen 2017 (článek). – Cit.: Tři ostře vypointované, zdánlivě nesouvisející povídky současného mexického spisovatele žijícího v USA. Každá z nich on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Álvaro Enrigue je mexický autor, pedagog a literární kritik žijící v New Yorku. V roce 1996 získal za svou první knihu La muerte de un instalador (Death of an Installation Artist) prestižní cenu a román se od té doby dočkal už několika dotisků. V roce 2012 byl navíc vybrán jako jedna z nejvýznamnějších knih mexické literatury. Podobné úspěchy zaznamenal Enrigue i s dalšími texty a mnohé z nich se dočkaly překladů do nejrůznějších světových jazyků.

V češtině (v nakladatelství Fra) vyšla autorova povídková sbírka nazvaná Podchlazení. Soubor krátkých, výrazně pointovaných povídek funguje dobře jako celek. Protože ale není spojení všech textů nijak nápadné na první pohled, dají se číst stejně dobře i samostatně. Spojuje je postava ironického vypravěče, který s lehkostí glosuje střet mexické a americké mentality. Dumbovo pero přináší – zřejmě lehce autobiografický – náhled do života a vnímání spisovatele z povolání.

Povídka Atmosférické jevy se skládá z několika částí, které na sebe volně navazují. Na rodinný výlet na kolech nás zavede část nazvaná Světlo.

Povídka Svatý Bartoloměj rozehrává střet několika kultur na americké půdě a Enrigue v ní využívá svých vlastních zkušeností přistěhovalce. To vše s jeho typickým vtipem a ironií.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)