Protisvětlo (2017)

Gregor Sander. Prozaická road-movie do země nikoho, na trojmezí Finska, Švédska a Norska. Příběh o touze přivézt zpět zatoulané dvojče, nebo alespoň sebe. Překlad Tereza Semotamová. Pro rozhlas připravila Iryna Shkaruba. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Václav Marhold.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2017. Premiéra 20. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h) v cyklu Současná povídka.

Lit.: Shkaruba, Iryna:  Gregor Sander: Protisvětlo. In web ČRo 3 Vltava, 20. listopad 2017 (článek). – Cit.: Prozaická road-movie do země nikoho, na trojmezí Finska, Švédska a Norska. Příběh o touze přivézt zpět zatoulané dvojče nebo alespoň sebe.

Povídka německého autora Gregora Sandera Protisvětlo pochází ze sbírky Zimní ryby. Rozehrává stínohru pocitů, které máme a kterým stále domlouváme, aby přestaly žít ve věčném a nekonečném opakování a daly se na vlastní cestu.

Autorovým úhlem pohledu je v tomto příběhu dvojakost, kdy jsou světlo a protisvětlo v základu totožné, na pohled ale jiné. Hlavní hrdina příběhu odjíždí do mrazivého nehostinného Finska najít svého bratra-dvojče. Donedávna nerozlučná autorská dvojice úspěšných německých divadelníků je v textu rozmělněna nekonečně potemnělou krajinou. Zda k setkání dojde a kdo z bratrů bude vůbec schopen návratu do rodné země, prozradí rozhlasové zpracování.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)