Roky v tahu (2017)

Mariana Enriquezová. Povídka současné argentinské prozaičky a novinářky o divokých devadesátých letech v jižní Americe. Z knihy Co nám oheň vzal. Překlad Lada Hazaiová. Připravila Klára Fleyberková. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Jana Stryková.

Natočeno 2017. Premiéra 4. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka. Repríza 6. 5. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka.

Lit.: Fleyberková, Klára: Mariana Enriquezová: Roky v tahu. In web ČRo 3 Vltava, 4. prosinec 2017 (článek). – Cit.: Jak to vypadalo v Argentině v divokých devadesátých letech? To ukazuje povídka Roky v tahu tamní prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové. V podání Jany Strykové on-line k poslechu do neděle 10. prosince 2017.

Život mladých a nespoutaných děvčat v tehdejší společnosti dokáže Mariana Enriquezová zprostředkovat velmi autenticky. Sama se totiž narodila v roce 1973 a právě přelom 80. a 90. let prožívala v období studia.

Věnovala se studiu žurnalistiky a sociální komunikace a dnes působí jako zástupkyně šéfredaktora sekce umění a kultury jednoho velkého deníku. Kromě toho ale soustavně píše také prózu. Svými romány i povídkami náleží ke skupině takzvané nové argentinské prózy.

Soubor povídek Co nám oheň vzal měl úspěch nejen v její rodné zemi, ale i v mnoha dalších. V roce 2016 se dočkal i českého překladu v nakladatelství Host. Z textů, které zaujmou syrovostí a hororovými i fantastickými prvky, dnes nabízíme právě povídku Roky v tahu.

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)