Nástroj (2017)

Sára Vybíralová. Povídka současné české autorky o rozpadu jednoho vztahu a těžkostech příliš lehkého žití. Z knihy Spoušť vybrala a pro rozhlas upravila Klára Fleyberková. Zvukový mistr Milan Křivohlavý. Hudební spolupráce Ladislav Železný. Dramaturgie Klára Fleyberková. Režie Vlado Rusko.

Čte Jaroslav Plesl.

Natočeno 2017. Premiéra 11. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka. Repríza 23. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka; 29. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.) v cyklu Četba s hvězdičkou.

Lit.: Fleyberková, Klára:  Sára Vybíralová: Nástroj. In web ČRo 3 Vltava, 11. prosinec 2017 (anotace). – Cit.: O rozpadu jednoho vztahu a těžkostech příliš lehkého žití. Povídku současné české autorky čte Jaroslav Plesl.

Sára Vybíralová je zástupkyní mladé generace českých literátů. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala francouzštinu a historii a pracuje jako lektorka a také překladatelka. Výrazně o sobě ale dala vědět i jako autorka, když v roce 2015 vyšla její povídková sbírka Spoušť. Za dvanáct příběhů obyvatel dnešních velkoměst získala Cenu Jiřího Ortena pro autory do třiceti let. Porota ji ocenila za „suverénní a originální vypravěčský typ, který překračuje hranice současné české prózy.“

 

A právě z knihy Spoušť jsme vybrali povídku Nástroj. Vypráví o jednom nepovedeném vztahu i o těžkostech příliš lehkého žití.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)