Víra v únavu (2018)

Jaromír Typlt. Povídka českého básníka a prozaika z roku 1988. Zkrátil a upravil sám Jaromír Typlt. Dramaturgie Klára Fleyberková. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Lukáš Hlavica.

Natočeno 2018. Premiéra 11. 6. 2018 (ČRo Plus, 22:00 h) v cyklu Současná povídka. Repríza 21. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Typlt, Jaromír: „Mistře, co soudíte o mé pozici v současné české literatuře?“ In Facebook, 11. 6. 2018 (status). – Cit.:  Po třiceti letech od svého vzniku bude dnes, UŽ ZA DVĚ HODINY (od 22:00), vysílána na Vltavě moje povídka Víra v únavu. V režii Dimitrije Dudíka ji přečte Lukáš Hlavica. Podnět k tomu dala Klára Fleyberková.

Pravda, po těch třiceti letech jsem tu prózu – hlavně ovšem s ohledem na vysílací stopáž – musel onomu patnáctiletému autorovi trochu pokrátit. A tak neuslyšíte například následující část rozmluvy spisovatele Sebastiana Holze s páterem Koniášem:

„Mistře, co soudíte o mé pozici v současné české literatuře?“
„Kdybys četl mé pojednání Klíč bludy kacířské k rozeznání otevírající,“ chlubí se jezuita, „seznal bys velmi záhy, že kuzmická díla českých dogmatiků let padesátých, jakož i normalizované výhonky z podělaných plínek a natož pak rozervanosti českých skeptiků let šedesátých, všechen tenhle neřád doporučuji vůbec neotvírat, rovnou pálit.“ Mé srdce se
naplnilo radostí a pečetě se lámou. „Máš tedy valnou naději,“ mrká na mě Koniáš a já…

Lit.: Fleyberková, Klára: Jaromír Typlt: Víra v únavu. In web ČRo 3 Vltava, 11. červen 2018 (článek). – Cit.: Povídka českého básníka a prozaika z roku 1988. Pro rozhlas ji nyní zkrátil a upravil sám autor.

Jaromíra Typlta netřeba dlouze představovat. A už vůbec ne vltavskému posluchači. Jeho básně – často ve vlastní interpretaci – se éterem za léta jeho tvorby prohnaly už mockrát. Dnes ho ale představíme v trochu jiném světle. Tento výrazný novopacký básník a performer totiž píše také prózu. A to už pěknou řádku let.

Povídka Víra v únavu vznikla na už na podzim roku 1988, tedy v jeho patnácti letech. Na stránky knihy se dostala v roce 1991, kdy byla součástí povídkového souboru Pohyblivé prahy chrámů. O dvanáct let později se pak dočkala bibliofilského vydání s péčí ilustrátora Františka Štorma a získala cenu v kategorii bibliofilií v anketě Nejkrásnější české knihy.

Nyní dostal text také svou rozhlasovou podobu, pro kterou ho sám Jaromír Typlt upravil a zkrátil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)