Cestář – Mezi dvěma břehy – Gabriel (2018)

Miroslav Horníček. Tři povídky z knihy Pětatřicet skvělých průvanů a jiné povídky. Pořad připravil Dominik Mačas. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Bronislav Kotiš.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 2018. Premiéra 25. 8. 2018 (ČRo Plzeň, 18.00 hod; 27 min.). v cyklu Léto s Horníčkem a Literární pořad. Repríza 9. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.); 24. 6. 2023 (ČRo Plzeň, 18:05 h.) v cyklu Povídkové čtení na víkend.

Lit.: Toušková, Martina: Tři drobné prózy z knížky Pětatřicet skvělých průvanů a jiné povídky od plzeňského rodáka Miroslava Horníčka. In web ČRo Plzeň, 25. červen 2023 (článek). – Cit.: Knížka Pětatřicet skvělých průvanů a jiné povídky vyšla v roce 1998 v nakladatelství Akropolis. Najdeme v ní i povídky Cestář, Mezi dvěma břehy a Gabriel. (…)

Herec, spisovatel, dramatik, režisér, výtvarník a pohotový glosátor Miroslav Horníček se narodil v roce 1918 v Plzni v obchodnické rodině. K divadlu se dostal během studií na plzeňské reálce, kde chodil do ochotnického spolku. Profesionálně se začal divadlu věnovat v roce 1941, když nastoupil do angažmá v Městském divadle v Plzni. Po skončení války odešel do Prahy, kde hrál nejdříve v divadle Větrník, poté v Divadle satiry a několik let také na scéně Národního divadla. V roce 1955 se stal partnerem Jana Wericha v Divadle ABC, kde působil šest let.

Po Werichově smrti v roce 1961 vytvořil na krátkou dobu dvojici s Milošem Kopeckým, ale už v roce 1962 odchází do Hudebního divadla v Karlíně a vzápětí do Semaforu. Později působil v Městských divadlech pražských, velmi populární byly tehdy jeho Hovory přes rampu, kde přímo z divadelní rampy odpovídal na živé dotazy diváků z hlediště. Miroslav Horníček hrál i ve filmu – jeho nejslavnější filmovou rolí byl pan Pécuchet v televizním seriálu Byli jednou dva písaři. Obrovskou popularitu mu na přelomu 60. a 70. let přinesly televizní Hovory H. Nástup normalizace však tomuto cyklu nepřál, takže jeho pokračování se pod názvem Hovory H ještě po dvaceti letech diváci dočkali až v roce 1990. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)