Mužství (2018)

Tomáš Grombíř. Povídka českého autora vyprávějící o těžkém údělu otce, muže, člověka… Z rukopisu Tomáše Grombíře připravila Klára Fleyberková. Režie Izabela Schenková.

Účinkuje Ondřej Brousek.

Natočeno 2018. Premiéra 3. 9. 2018 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 29 min) v cyklu Současná povídka. Repríza 24. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h.); 20. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.) v cyklu Četba s hvězdičkou; 10. 2. 2024 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.) v cyklu Četba s hvězdičkou.

Lit.: Fleyberková, Klára: Tomáš Grombíř: Mužství. In web ČRo 3 Vltava, 3. září 2018 (článek). – Cit.: Povídka českého autora vyprávějící o těžkém údělu otce, muže, člověka… V podání Ondřeje Brouska poslouchejte on-line do 9. září 2018.

Jméno Tomáše Grombíře bylo donedávna dobře známé především v hudební branži. Je totiž spoluzakladatelem a organizátorem cen Vinyla, které podporují současnou českou hudbu. Působí ale také jako dramaturg a televizní scenárista.

V roce 2016 navíc vydal svůj první román nazvaný Jedničky a nuly, ve kterém se vrací do posledních desetiletí, v nichž naprosto nespoutaně bujela informační technologie i vztahy. Hlavní hrdina se jako mladý kluk s láskou k programování strefil do devadesátých let naprosto dokonale, takže se najednou vyšvihl do vyššího světa.

Až do příchodu na pražskou vysokou školu byl mladičký Adrian dokonalou nulou. Nesebevědomý, sexuálně strádající kluk bez přátel i zkušeností však má vášeň v programování, které jej v hlavním městě katapultuje do světa velkých peněz, luxusu a nejrůznějších špinavostí. V devadesátých letech, v čase podnikání v šedé zóně, je po technicky zdatných talentech hlad a Adrian toho dokáže využít, takže se nakonec stane vysokým manažerem ve společnosti tunelářských bossů a postaví se do čela globálního internetového impéria. Jenže ani to mu ke štěstí nestačí, neboť jediné, na čem mu doopravdy a zoufale záleží, je láska krásné, ale nepřístupné kolegyně. Jak skloubit úspěch, ego, cit, a zároveň přežít ve válce matadorů kuponové privatizace?

Hrdina povídky Mužství, kterou Grombíř napal přímo pro Český rozhlas, je ale už v trochu jiné životní fázi. Narodilo se mu dítě, a tak se pokouší svůj lehce neuspořádaný život obklíčit mantinely. Ty ale nemá moc rád, takže to všechno jde tak nějak šejdrem…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)