Ostrov ohraničených přání – Ostrov ohraničené samoty (2018)

Dora Kaprálová. Dvě povídky současné české autorky. Z rukopisu připravila Klára Fleyberková. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Dana Černá.

Natočeno 2018. Premiéra 14. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.; 26 min) v cyklu Dora Kaprálová uvádí… Repríza 14. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: Podvodník a povodeň, Ostrov ohraničených přání a Ostrov ohraničené samoty. Povídky Dory Kaprálové. In web ČRo 3 Vltava, 13. duben 2024 (článek). – Cit.: Spisovatelka, dokumentaristka a publicistka Dora Kaprálová od roku 2007 žije v Berlíně. Cesty mezi B a B (rodným Brnem) ale podniká neustále. A také o nich píše. Tři příběhy jsme vybrali do vltavské Povídky. (…)

Od prozaického debutu Dory Kaprálové Zimní kniha o lásce (2014) přes Berlínský zápisník (2016) k Ostrovům (2019) vede přímá linka nejen osobitého vidění světa, autorského stylu, ale i příběhů, které z jedné knihy postupují do dalších. Postavy z jejích povídek jsou lidé kolem nás, lhostejno zda žijí v Berlíně nebo v Čechách. Jejich příběhy jsou stejně všední i výjimečné, jako ty, které prožíváme my sami. (…)

Naše ostrovy mají různá jména, ale život na nich provázejí podobné, více či méně pociťované symptomy — osamělost, odloučenost, vyřazenost — a s nimi i spojená touha odplout.

Povídka Ostrov ohraničených přání je vzpomínkou vypravěčky na jedno ne příliš romantické setkání z dob dávno minulých na českém venkově, Ostrov ohraničené samoty nás naopak přenese do dnešního Berlína, kde se vypravěčka potkává s jedním pozoruhodným mužem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)