Alkoholická povídka – Básníci (2018)

Stanislav Rakús. Dvě povídky slovenského prozaika a literárního vědce o psaní, životě a alkoholu z knihy Telegram. Překlad Lubomír Machala. Vybrala a upravila Klára Fleyberková. Režie Petr Mančal.

Účinkují Petr Pěknic a Petr Stach.

Natočeno 2018. Premiéra 4. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka. Repríza 13. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Fleyberková, Klára: Stanislav Rakús: Alkoholická povídka, Básníci. In web ČRo 3 Vltava, 4. únor 2019 (článek). – Cit.: Dvě povídky slovenského prozaika a literárního vědce o psaní, životě a alkoholu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Prozaik, literární vědec i vysokoškolský profesor – tím vším je Slovák Stanislav Rakús. Publikovat začal už v 60. letech a vedle několika románů (Nenapísaný román, Excentrická univerzita) vydal také povídkové sbírky. Ta s názvem Telegram získala v roce 2010 prestižní cenu Anasoft Litera a před nedávnem se díky nakladatelství Větrné mlýny dočkala i českého překladu.

Ze sbírky krátkých groteskních textů vybíráme k rozhlasovému zpracování dvě – Básníci a Alkoholická povídka. Rakús v obou dokazuje, s jakou lehkostí a absurdním nadhledem umí komentovat tvůrčí muka i nástrahy všedních dní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)