Sidestep (2019)

Alex Koenigsmark. Povídka z knihy „Příběh unavené manekýnky a jiné grotesky z dějin“. Režie Jakub Doubrava.

Účinkují Kamila Šmejkalová a Michal Štěrba.

Nastudovala Plzeň 15. 4. 2019. Premiéra 18. 5. 2019 (ČRo Plzeň, 18:04 hod.) v cyklu „Povídkové čtení na víkend“.

Lit.: Toušková, Martina: Alex Koenigsmark: Sidestep. In web ČRo Plzeň, 18. květen 2019 (anotace). – Cit.:  Poslechněte si povídku Sidestep. Jejím autorem je plzeňský rodák, spisovatel, dramatik a scenárista Alex Koenigsmark.

Sidestep je melancholická groteska o setkání jedné zestárlé zahraniční herečky a zatrpklého českého novináře na jednom filmovém festivalu.

Alex Koenigsmark by se 27. května dožil 75 let. I proto jsme do Povídkového čtení na víkend tentokrát vybrali právě jeho text. V režii Jakuba Doubravy ho načetli Kamila Šmejkalová a Michal Štěrba.

Anotace knihy „Příběh unavené manekýnky a jiné grotesky z dějin“
Kniha shrnuje autorovy povídky, které v posledních několika letech vyšly buď ve sbornících nebo časopisecky, v několika případech jde o přepracované verze starších textů. Společným jmenovatelem všech povídek z několika historických údobí, od Bílé Hory, přes první světovou válku až po současnost je „lehce melancholické groteskno“, jak říká autor, ironie morálky a dějin, jež se často obrací ve svůj opak – to znamená anekdotické „všechno je jinak.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)