Strach (2021)

Hana Doubková. Povídka. Připravila Eva Lenartová. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Hudba Antonín Schindler. Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Lenka Kočišová, Daniela Klevetová, Jaroslav Krejčí.

Nastudovala Olomouc v roce 2021. Premiéra 4. 9. 2021 (ČRo Olomouc, 18:05 h.; 26 min.) v cyklu Setkání s literaturou.

Lit.: ele (= Lenartová, Eva): Hana Doubková: Strach. Idylické odpoledne se mladé ženě změnilo v drama. In web ČRo Olomouc, 4. září 2021 (článek). – Cit.: Strach. To je nepříjemná emoce, kterou v nás zpravidla vyvolá něco neznámého. Něco, co v sobě skrývá potencionální nebezpečí. Třeba šramot za dveřmi. Nebo setkání v místě se špatnou pověstí. Přesně to se přihodilo hrdince povídky Hany Doubkové s názvem Strach. (…)

Prozaičku Hanu Doubkovou rozhlasoví posluchači už znají, připomeňme tedy jen několik údajů. „Už někdy v osmnácti letech jsem zkusila psát. Dokonce mi nějaké povídky vydal v Hlasu havířů, což byly noviny Severočeských hnědouhelných dolů. Když přestaly vycházet, přestala jsem i já psát – z různých důvodů, ale hlavní byl ten, že se mi nedostávalo času. Ještě tak, kdyby už v té době byly počítače, ale psát do sešitu nebo pracně vyťukávat text na rozhašeném psacím stroji a nevědět, jestli to nebude marná práce do šuplete – to nebylo nic pro mne. Až pár let před důchodem jsem objevila existenci Společnosti Agathy Christie, hned jsem se do této společnosti přihlásila a vrátila se k psaní,“ říká o sobě autorka řady detektivních povídek.

Hana Doubková udělala dobře, protože od té doby vydala více než deset čtenáři oblíbených povídkových knih či detektivních románů.

Povídka Strach je příběhem, který pracuje především s atmosférou a s emocemi. Konec je velmi dramatický, přestože vyprávění začíná téměř idylicky. Hlavní hrdinka se vydává do lesa na houby, je letní den a blíží se bouřka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)