Na návštěvách (2021)

Jorn Riel. Povídka dánského spisovatele ze sbírky Arktické safari a jiné povídky z Grónska. Překlad Robert Novotný. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Izabela Schenková.

Čte Vasil Fridrich.

Natočeno 2021. Premiéra 27. 9. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Jørn Riel: Arktické safari a jiné povídky z Grónska. In web ČRo 3 Vltava, 27. září 2021 (článek). – Cit.: Vtipné, drsné, ale i roztomilé povídky dánského spisovatele a námořníka čte Vasil Fridrich. (…)

Dánský spisovatel a námořník Jørn Riel (nar. 1931) strávil většinu života na cestách. Nejprve se vydal do Grónska, kde zaznamenával realistické i fantastické historky místních rybářů a příběhy o životě v dánských loveckých stanicích podél grónského pobřeží. Uprostřed drsné přírody a trudné samoty se tu nadmíru dařilo podivínům všeho druhu. Bylo to na přelomu 50. a 60. let a dá se říct, že i když autor napsal během života řadu různých, úspěšných děl, Grónsko se mu stalo spisovatelským osudem.

V knize Arktické safari se v sedmnácti textech setkáváme s opravdu svéráznými postavičkami. Jsou tu lovci a rybáři, usazení ve skromných příbytcích, soustředěni na lov a obklopeni samotou. Každá z postav má nějakou charakteristickou vlastnost a chování, povýšené autorovým viděním a vypravěčskou schopností k dokonalosti.

Se zvědavostí sledujeme, jak se jeden lovec v nelidském mrazu vydává na návštěvu za druhým. Když po pěti dnech putování dorazí na místo, přivítá ho jen „kolegova zadnice“, hlava totiž vězí v kamnech. Jak tohle dopadne?! (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)