Pozůstalost (2022)

Viktorie Hanišová. Povídka. Dramaturgie Eva Lenartová. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán.

Čte Josef Kaluza.

Nastudovala Olomouc v roce 2022. Premiéra 12. 3. 2022 (ČRo Olomouc, 18:04 h.; 24 min.) v cyklu Setkání s literaturou. Repríza 27. 11. 2022
(ČRo České Budějovice, 14:07 h.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: Viktorie Hanišová: Pozůstalost. Jak dopadne setkání, které si Tomáš a Helenka naplánovali před dvaceti lety. In web ČRo České Budějovice, 27. listopad 2022 (článek). – Cit.: Tomáš Borecký alias Thomas Borg, úspěšný herec, producent a dokumentarista, se po dvaceti letech života v Americe vrací do Prahy. Má se tu setkat s Helenkou, s níž si byl kdysi velmi blízký… (…)

Příběh o jednom setkání, které bylo naplánované dvacet let, napsala současná česká autorka Viktorie Hanišová. Povídka Pozůstalost vyšla v souboru s názvem Dlouhá trať, v roce 2020 ho vydalo nakladatelství Host.

Prozaička a překladatelka Viktorie Hanišová (1980) vystudovala anglistiku a germanistiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Debutovala v roce 2015 příznivě přijatým románem Anežka o nefunkčním vztahu matky a adoptivní dcery.

V roce 2018 následoval román Houbařka rozvíjející téma dětského traumatu a zneužívání, jehož děj je zasazen na Šumavu. V následujícím roce získala tato kniha druhé místo v soutěži o cenu Johanna Steinbrenera, která se každoročně uděluje na festivalu Šumava Litera.

Volnou trilogii knih o mateřství zakončila Viktorie Hanišová v roce 2019 románem Rekonstrukce o dopadech sebevraždy rodiče na dítě.

V roce 2020 jí vyšla povídková sbírka Dlouhá trať, ohledávající různé podoby životních krizí. Její poslední kniha Beton a hlína (2021) formou rozhovorů sleduje možnosti udržitelného života ve městech.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)