Co způsobilo osudné Velikonoce (2022, 2023)

Karel Klostermann. Povídka o neopětované lásce, kletbě a jedné velké tragédii v Sušici. Zvukový mistr Michal Kolář. Dramaturgie Martina Toušková. Režie Martina Schlegelová.

Čte Věra Hlaváčková.

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 2022. Premiéra 17. 4. 2022 (ČRo České Budějovice, 27 min.) v cyklu Čtení na neděli.

Vydal Radioservis, březen 2023 na CD Mrtví se nevracejí a další povídky (1 CD MP3, CR.SS.2023.7; EAN 8590236117723; katalogové číslo CR1177-2). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: Toušková, Martina: Karel Klostermann: Co způsobilo osudné Velikonoce. Povídka o neopětované lásce, kletbě a jedné velké tragédii v Sušici. In web ČRo České Budějovice, 17. duben 2022 (článek). – Cit.: Spisovatel Karel Klostermann zachytil ve své povídce skutečnou tragédii, k níž došlo v Sušici na Velikonoce roku 1859. V pozdních nočních hodinách 24. dubna 1859 se pod tíhou poutníků, kteří se zúčastnili takzvaného Procesí do Emauz, zřítil dřevěný most přes řeku Otavu. (…)

Procesí, kterého se zúčastnilo kolem 1600 poutníků ze Sušice i dalekého okolí, se ubíralo od kříže na náměstí a směřovalo ke kapli Anděla Strážce. Na mostě u kapličky se procesí zastavilo. Dřevěná konstrukce mostu, která nebyla příliš bezpečná a navíc těžko odolávala náporům velké vody při jarním tání, toto zatížení nevydržela a zřítila se.

V troskách zříceného mostu a v rozvodněné řece tehdy zahynulo přes padesát lidí a na sto jich bylo zraněno. Dřevěný most byl dále opravován až do roku 1882, kdy byl nahrazen novou mostní železnou konstrukcí.

Povídka Co způsobilo osudné Velikonoce, která vypráví nejen o sušickém neštěstí, ale také neopětované lásce a hrozivé kletbě, vyšla v knížce Spravedlnost lidská a jiné povídky ze Sušicka. Vydalo ji Nakladatelství Dr. Radovan Rebstöck v Sušici v roce 2007 při příležitosti 160. výročí narození autora. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)