Holota (2023)

Hana Lundiaková. „Ruce holoty jsou ruce lidí, co zbyli. Dlaně, které se chechtají modlitbám, protože se každá modlitba vysmívá jim,“ píše spisovatelka a písničkářka ve své dosud nepublikované povídce. Připravila Ivana Myšková. Účinkuje Jan Holík. Režie Jakub Doubrava.

Nastudovala Plzeň v roce  2023. Premiéra 25. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Život kolem nás a v nás v novém cyklu povídek současných českých spisovatelů. In web ČRo 3 Vltava, 24. březen 2023 (článek). – Cit.: Kvartál s kvartálem se znovu sešel a je tu týden věnovaný povídkám našich současných prozaiků. Co vás čeká tentokrát? Co den, to premiéra. Uslyšíte nové povídky Petry Hůlové, Terezy Semotamové, Simony Bohaté a Kláry Vlasákové, které autorky napsaly přímo pro Vltavu. Další příběh vybíráme z chystané sbírky Hany Lundiakové Planetky. Připravené pro vás máme také dvě ukázky z debutu Adama Geberta Ovladač a povídku Viktora Špačka ze sbírky Čistý, skromný život. (…)

„Ruce holoty jsou ruce lidí, co zbyli. Dlaně, které se chechtají modlitbám, protože se každá modlitba vysmívá jim,“ píše spisovatelka a písničkářka Hana Lundiaková. Zdá se, že ruce, které v kamenolomu svírají pneumatické kladivo, už budou svírat leda tak řídítka kola nebo ucho půllitru a ze zapomenutého kraje do města žádná cesta nevede. Nešťastná událost však může cestu znovu objevit a přiblížit dvě ztracené duše.

Spisovatelka, písničkářka, redaktorka a publicistka Hana Lundiaková, narozena v Broumově, hrála v kapelách Rudovous, Tři sestry a na klávesy ve skupině Kaspar vor Urbach. V roce 2010 debutovala svým povídkovým souborem Vrhnout, následovaly novela Černý Klarus a román Imago. Ty trubko!, za který byla v roce 2015 nominována na cenu Magnesia Litera. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)