Kočka (2023)

Klára Vlasáková. Evin muž má v pětasedmdesáti problém s příliš rychlými eskalátory i s nástupem do tramvají a těší se na pomalejší život ve vesnici za Prahou. Eva se však s životem ve městě loučí těžko… Povídka současné české spisovatelky, scenáristky a publicistky psaná pro rozhlas. Účinkuje Hana Franková. Režie Jakub Doubrava.

Nastudovala Plzeň v roce 2023. Premiéra 26. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Život kolem nás a v nás v novém cyklu povídek současných českých spisovatelů. In web ČRo 3 Vltava, 26. březen 2023 (článek). – Cit.: Kvartál s kvartálem se znovu sešel a je tu týden věnovaný povídkám našich současných prozaiků. Co vás čeká tentokrát? Co den, to premiéra. Uslyšíte nové povídky Petry Hůlové, Terezy Semotamové, Simony Bohaté a Kláry Vlasákové, které autorky napsaly přímo pro Vltavu. Další příběh vybíráme z chystané sbírky Hany Lundiakové Planetky. Připravené pro vás máme také dvě ukázky z debutu Adama Geberta Ovladač a povídku Viktora Špačka ze sbírky Čistý, skromný život. (…)

Evin muž má v pětasedmdesáti problém s příliš rychlými eskalátory i s nástupem do tramvají a těší se na pomalejší život ve vesnici za Prahou. Eva se však s Prahou loučí těžko. Musí však v Praze zanechat i veškeré naděje? Ve své povídce Kočka, která vznikla speciálně pro Vltavu, spisovatelka, scenáristka a publicistka Klára Vlasáková uvažuje nad tím, zda není naše vnitřní svoboda podstatnější než svoboda, kterou nám poskytuje místo, v němž žijeme. A ptá se, zda vůbec existují příhodné chvíle pro tvorbu. Jestliže s ní totiž, z obav z nedokonalého výsledku, otálíme, může nám velmi snadno utéct mrštně jako kočka.

Klára Vlasáková, narozená v roce 1990 v Českých Budějovicích, dělí svůj čas mezi beletrii, scenáristiku a žurnalistiku. Za podcastový seriál, psychologický thriller Neklid získala 3. místo na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Grand Prix Nova. Jejím knižním debutem je dystopický a společensko-kritický román Praskliny, který byl nominován na Cenu Jiřího Ortena. Je rovněž autorkou scénáře ke komiksu Spiritistky. Píše povídky a chystá román s názvem Těla starých žen.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)