Legenda o spícím luhu (1992)

Washington Irving. Prastarý příběh z knihy Hledači pokladů. Překlad Vilém Opatrný. Připravila Dagmar Joklová. Režie Věra Pražáková.

Účinkují Pavla Pešatová a Stanislav Šárský.

Nastudovala Ostrava v roce 1992. Repríza 28. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 25 min).

Lit.: anonym: Humor s prvky hororu. Poslechněte si pět příběhů amerického spisovatele Washingtona Irvinga! In web ČRo 3 Vltava, 28. březen 2023 (článek). – Cit.:  Spisovatel, básník, humorista a esejista Washington Irving se narodil roku 1783 v New Yorku jako nejmladší z jedenácti dětí, a jen díky finanční podpoře rodiny se mohl věnovat psaní. Pozornost na sebe strhl zejména parodickou Historií New Yorku a hororovým textem Legenda o Ospalé díře, jemuž se dostalo také filmového zpracování.  (…)

Spící luh obestírá ticho… A spousta povídaček o zvláštních jevech a kouzelných bytostech, které se v něm skrývají. Vévodí jim bezhlavý jezdec, prý duch padlého vojáka, kterého pohřbili bez hlavy. Proto teď cválá po okolí a snaží se svou hlavu najít. Alespoň tak si to vyprávějí místní. Mezi ně přichází šířit osvětu učitel Ichabod Crane, mladý muž, který mimo jiné brzo získá pověst skvělého zpěváka. A tak mu přibývají žáci, kteří se chtějí učit zpívat – mezi nimi je i krásná Kateřina Van Tasselová, jejíž srdce Ichabod zatouží dobýt. Má ale protivníka, jenž se nebojí bojovat o Kateřinu všemi možnými prostředky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)