Svetová čítanka – Babylonský dom (Světová čítanka – Babylonský dům, 2010)

Per Christian Jersild. Úryvky z románu.

Čte Alfréd Swan.

Natočeno 2010. Repríza 14. – 20. 11. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Druhý týždeň so švédskou literatúrou. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 10. 11. 2023 (článek). – Cit.: Tento týždeň pokračujeme v exkurzii po švédskej literatúre a spomenieme si aj na výročie Nežnej revolúcie. Čítať si budeme v piatich častiach z románu Spoveď spisovateľa a režiséra Ingmara Bergmana. Neobídeme Astrid Lindgrenovú, myšlienky o literatúre a umení pohľadom Pera Wästberga a strávime tiež Zimu v Štokholme s autorkou Agnetou Pleijelovou. A budú aj postrehy prekladateľov, škandinávske verše a zamyslenie z autorskej dielne Rádia Litera. (…)

Švédsky spisovateľ a lekár Per Christian Jersild napísal vyše 30 kníh, väčšinou zameraných na sociálnu kritiku. Jeho pozoruhodné dielo Babylonský dom rozpráva o neľudskom zaobchádzaní s pacientmi vo veľkej modernej nemocnici. Jersild je majster rozprávač, ktorý dokáže dokonale upútať čitateľa. Ovláda rýchle tempo a kaleidoskopickú románovú metódu. Priam výnimočná je jeho ostrosť a zacielenosť pozorovania a opisu. Má neobyčajný cit pre výrazné detaily a osobité, demaskujúce náznaky. Úryvok z románu číta Alfréd Swan. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)