Zraněn při čtení novin (2024)

Aleš Palán. Příběh Josefa Klingwarta, neúspěšného soudničkáře Prager Tagblatt. Povídka z antologie Krvavý Žižkov. Pro rozhlas připravil Dominik Mačas. Účinkuje Aleš Procházka. Režie Vlado Rusko.

Natočeno 2024. Premiéra 20. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: Krvavý Žižkov se probouzí. Temné povídky z nové antologie věnované slavné pražské čtvrti. In web ČRo 3 Vltava, 18. březen 2024 (článek). – Cit.:  Úspěšná kniha povídek o „vyloučené“ brněnské lokalitě Krvavý Bronx z roku 2020 má své volné pokračování. Brněnské kulisy tentokrát vystřídal pražský Žižkov v průběhu dvacátého století. Knižně vyjde antologie Krvavý Žižkov v týdnu před Velikonocemi, ve vltavské Povídce si několik příběhů můžete poslechnout už nyní a pak online čtyři týdny po odvysílání. (…)

Služky, prostitutky, nádeníci, zbloudilí zoufalci, sebevrazi a další lidičky z pražské čtvrti, která si dodneška říká „svobodná republika Žižkov“, ožívají v příbězích čtrnácti českých prozaiků a prozaiček.

Stejně jako v případě Krvavého Bronxu, i tentokrát byly autorům přihrávkou k psaní strohé výstřižky z dobové „černé kroniky“, které zaručovaly šťavnatou zápletku, ale nikoli šťastný konec. Mordy, zločiny z vášně, sebevraždy z nešťastné lásky či prostého zoufalství, ale i pitoreskní výstřelky a jiné kuriozity tedy v příbězích zůstaly. Navzdory potemnělé tónině povídek lze ale zakoušet i rozkoš: ze sumy stylů i zažehnutých fantazií.

Z antologie Krvavý Žižkov, kterou vydává nakladatelství Druhé město, jsme pro vás vybrali povídky Jakuby Katalpy, Stanislava Bilera, Aleše Palána, Lucie Faulerové, Petry Hůlové, Jaroslava Rudiše a Markéty Pilátové. V knize kromě jmenovaných najdete ale například i texty Miloše Urbana, Radky Denemarkové nebo Jiřího Padevěta. (…)

Příběh Josefa Klingwarta, neúspěšného soudničkáře Prager Tagblattu, je zábavnou i děsivou hříčkou současně. Aniž by byli přímo jmenováni, defilují povídkou slavné osobnosti pražské německé literatury. A aniž by to bylo přímo řečeno, nepříliš talentovaný Josef K., až přijde za pár let jeho a jemu podobným čas, vyroste v odporný hmyz a se všemi pěkně zatočí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)