Letní farář (2021)

Jindřich Šimon Baar. Humorně pojatý příběh o tom, jak těžké je někdy být farářem na konci světa, kde dobrou noc nedávají už ani lišky. Připravila Martina Toušková. Účinkuje Jan Dvořák. Režie Jakub Doubrava.

Nastudovala Plzeň v roce 2021. Premiéra 16. 4. 2022 (ČRo Plzeň) v cyklu Povídka na sobotu. Repríza 28. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Toušková, Martina: Jindřich Šimon Baar: Letní farář. Vtipný příběh o tom, jak těžké je být farářem na konci světa, kde dobrou noc nedávají už ani lišky. In web ČRo Plzeň, 17. 4. 2022 (článek). – Cit.: Poslechněte si o nešťastném konci mise faráře Johanna Glückseliga v zapadlém koutě německého Pošumaví. Přišel zcela nečekaně o jednom Velkém pátku, při pohřbu největšího dobrodince chudičkého kostela. (…)

„Na to si tedy vzpomínal farář Glückselig a počítal v duchu léta, která od té památné chvíle uplynula. Stála před ním jako vojáci v řadě a spokojeně je přehlížel. Viděl se, jak sem přišel tenký, suchý a bledý jako smrt. Slyšel, jak kostelnice spráskla nad ním leknutím ruce a řekla upřímně: „Ježíši! Učiněný kostlivec! Do rakve vás položiti!“ Trvalo to hezky dlouho, než se mu kůže odloupla od kostí a než se naučil jisti sýr, ředkev a hlavně proslulý německý šmárn, ale pak měl vyhráno. Záhy přišel na chuť černému pivu, naučil se šňupat brisilový tabák a před spaním si zvykl na kalíšek jalovcové vodičky. Tváře mu osmahly, nos zčervenal a před ním klenulo se rok od roku mohutnější bříško, takže už neběhal jako kamzík po roztroušených samotách na příkrých stráních. V krku počalo mu zvolna pískati, dech se krátil a pod krkem ukázalo se slušné volátko, jež rostlo s bříškem o závod.“

Povídka Letní farář z roku 1925 vyšla například ve výboru s názvem Hrnčená bába a jiné povídky v Československém spisovateli v roce 1983. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)