Prvé dni a prví páni (První dny a první páni, 2006)

Emil Bohúň. Povídka. Režie Mária Jarokovská.

Čte Ivan Krúpa.

Natočeno 2006. Repríza 10. – 16. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Zumríková Kekeliaková, Monika: Príbeh rómskej identity a „básnik s gitarou“ Karel Kryl. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 5. 4. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa bude o niečo viac šíriť našim éterom rómska poézia i hudba, ako aj príbehy rómskej identity. Výnimočný bude aj herecký hlas Ľuba Romana vo viacerých postavách rozhlasových hier a „poézia“ prepojená s hudbou v podaní Karla Kryla. Pripomenieme si tak Medzinárodný deň Rómov (8. apríl), 80. narodeniny Karla Kryla (12. apríl) a nedožité 80. narodeniny herca Ľuba Romana (12. apríl). Môžete sa tešiť na 5 častí z knihy Ľ. Didiho Čierny Róm a biela láska, na hru M. Kuracinovej Valovej Špinavé ruky, na pásmo o rómskej poézii, ktoré pripravila D. Hivešová-Šilanová a na verše od tejto poetky a redaktorky. Ľubo Roman sa vám predstaví v úlohe lekára, v úlohe spisovateľa Marka Twaina ako Satan aj mladý študent. Karla Kryla si pripomenieme od 12. apríla aj špeciálnym hudobným playlistom a miniprofilom o jeho platni Rakovina od F. Gabriža. V rámci Galérie slávnych sa tiež bude spomínať meno Ema Bohúňa (125. rokov od jeho narodenia) a môžete sa tešiť aj na jeho poviedku Prvé dni a prví páni. (…)

„Prvá svetová vojna sa skončila, zhodili sme uniformy a bolo sa treba obzrieť po nejakom civilnom zamestnaní. A tak som sa dostal ako kultúrny pracovník do Prešova, kde som od župana doktora Fábryho dostal menovací dekrét, na základe ktorého som sa stal kultúrnym referentom župy šarišskej…,“ takto sa začína poviedka Emila Bohúňa, ktorého si tento týždeň tiež pripomíname. Nesie názov Prvé dni a prví páni. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)