Tadeáš (2024)

Jaroslav Achab Haidler. Povídka z knihy Vepřožrout Moške. Připravil Dominik Mačas.  Účinkuje Jaroslav Haidler. Režie Jakub Doubrava.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: Další pesachové příběhy z knihy Vepřožrout Moške Jaroslava Achaba Haidlera. In web ČRo 3 Vltava, 22. duben 2024 (článek). – Cit.: Po roce se znovu vracíme ke knize Jaroslava Achaba Haidlera, abychom vám z ní ve vltavské Povídce nabídli nové příběhy. V pondělí 22. dubna večer začíná pesach neboli Svátek nekvašených chlebů, který patří k nejdůležitějším židovským svátkům v roce. Připomíná židům, že Bůh vysvobodil jejich národ z egyptského otroctví a otevřel mu cestu ke svobodě.  (…)

Pesachová tradice sahá až do časů před darováním Tóry na Sinaji. S pesachem, který v židovské diaspoře trvá osm dní (letos tedy až do úterý 30. dubna 2024), je spojena řada pravidel, příkazů i zákazů. Slavnostním setkáním celé rodiny je sederová večeře.

Židé ale například nesmí jíst ani pít po celý pesach nic kvašeného (chamec), ani mít něco takového v domě. To býval pro obchodníky nebo výrobce kvašených nápojů problém, s kterým se museli vypořádat. V praxi to znamenalo svou živnost na období pesachu někomu spolehlivému prodat a po svátcích ji znovu koupit zpět.

A to už se dostáváme k příběhům z knihy Vepřožrout Moške. Herec a překladatel Jaroslav Achab Haidler v ní převyprávěl prastaré „ercejlungen“, které si v potrhané čítance přivezl v polovině devadesátých let z Izraele. Byly psány v jidiš a „ušít jim košilku z češtiny byla výzva a dobrodružství,“ vzpomíná Haidler.

Jednotlivé povídky otevírají dveře do světa judaismu. Odehrávají se v různých historických obdobích, a i pro laika jsou silnou výpovědí o síle víry a jednotného společenství (rodiny, obce) a morální a duchovní posilou.  (…)

Nenávist fanatického mnicha k židům nezná mezí. Spřádá krvavý plán a pro jeho naplnění si vybere čas svátků pesach a jedno z nejděsivějších míst v celém pražském ghettu — takzvaný Finwerpalatz neboli Pětipalác. Strážce Jisroele ale nikdy nespí, ani nedřímá… (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)