Pandora (2024)

Gérard de Nerval. Vídeňské milostné dobrodružství. Láska k záludné herečce působí vypravěči muka Prométheova. Povídka francouzského romantického básníka a spisovatele. Překlad Jiří Pelán. Připravil Dominik Mačas. Účinkuje Miloslav König. Režie Izabela Schenková.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 5. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 24 min.).

Lit.: Mačas, Dominik: Pandora a Oktávie. Dvě povídky francouzského prokletého básníka Gérarda de Nervala. In web ČRo 3 Vltava, 19. květen 2024 (článek). – Cit.: Oba příběhy patří mezi poslední díla, která Gérard de Nerval před svou sebevraždou v roce 1855 napsal. Spojují je autobiografické prvky, bolest z nenaplněné lásky a prolínání vyprávění ve stavu bdění a snu v duchu autorova přesvědčení, že „sen je druhý život“.  (…)

Prokletý básník Gérarde de Nerval, který svůj ponurý život ukončil na šňůře od zástěry v zapadlé pařížské uličce de la Vieille Lanterne, patřil k druhé generaci francouzských romantiků. Teomanie, démonomanie, schizofrenie — psychické onemocnění ho postupně pohlcovalo. Své šílenství nazýval „přelitím snu do života skutečného“. A život na obou stranách – v realitě a ve snu – se stal nedílnou součástí jeho tvorby.

K Nervalovým nejpřitažlivějším dílům patří dodnes jeho Dcery ohně, které poprvé vyšly v roce 1854. Součástí knihy je povídka Oktávie, Pandora vznikla ve stejném období, autor ji ale do Dcer ohně nakonec nezařadil. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)