Sobí hora (2024)

Karin Tidbeck. Povídka švédské spisovatelky vypráví o předělu mezi světy a tajemných albizech, kteří obývají mýty opředenou horu. Překlad Lukáš Novák. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Účinkuje Apolena Veldová. Režie Dimitrij Dudík.

Natočeno 2024. Premiéra 25. 6. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 30 min.).

Lit.: anonym: Zima uprostřed léta. Poslechněte si povídky severských autorů! In web ČRo 3 Vltava, 24. červen 2024 (článek). – Cit.: Ve vltavské Povídce se tentokrát vydáme do severních krajů. Uslyšíte osobité příběhy dánské spisovatelky a hudebnice Niny Kreutzmannové Jorgensenové, švédských prozaiků Josefa Kjellgrena a Karin Tidbeckové, norského spisovatele Arthura Omreho a finského divadelního režiséra a prozaika Juhy Hurmeho.  (….)

Povídka vypráví o předělu mezi světy a tajemných albizech, kteří obývají mýty opředenou horu. „Velkou část života trávíme, my Švédi, za soumraku, což je přechodový stav, území nikoho. Světlo je během stmívání takové přízračné, melancholické. Myslím, že právě to se přeneslo do mého psaní, ale také pocit, že člověk udělal krok stranou a vstoupil do jiného světa, kde se slunce na své pouti zastavilo,“ říká v jednom rozhovoru o způsobu svého psaní autorka.

Za své texty získala řadu prestižních cen v žánru sci-fi a fantasy. Poměrně brzy se jí podařilo prorazit v zahraničí a mnohé z jejích povídek se dočkaly překladu do angličtiny, ale nutno doplnit, že Karin Tidbecková si je překládá sama. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)