Piano v moři (2004)

Alexandr Kliment. Četba fejetonů v pořadu Setkání s literaturou – Rozjímání nad věcmi vezdejšími: B-N-T, Zlaté dno, Zimní kočky a Piano v moři. Pořad připravil Michal Bureš. Spoluautor pořadu Petr Hanuška. Technická spolupráce Jiří Vavrda. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Hudba Stanley Mayers (hraje John Towner Williams), Jan Hrubý (hrají Josef Klíma, Jana Lewitová, Vladimír Mišík a Michal Prokop) a Josef Klíma (zpěv Jan Hrubý, text Josef Klíma).

Účinkuje Josef Bartoň.

Nastudovala Olomouc pro cyklus Setkání s literaturou – Současná česká literatura 69. Natočeno 3. 10. 2004 (9:00 – 18:00 h.). Premiéra 17. 10. 2004 (ČRo Olomouc, 20:29 – 20:57 h.). Repríza 26. 11. 2006 (ČRo Olomouc) v cyklu Setkání s literaturou; 29. 11. 2016 (ČRo Olomouc, 19:05 h); 11. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h) v cyklu Noční bibliotéka; 12. 5. 2017 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h) v cyklu Noční bibliotéka.

Pozn.: Piano v moři – tak zní název čtveřice zamyšlení nad naším světem, jejichž autorem je český prozaik a publicista A. Kliment. (anotace)

Lit.: Bureš, Michal: Alexandr Kliment: PIANO V MOŘI. In web ČRo Olomouc,  listopad 2006 (článek). – Cit.:  Alexandr Kliment je jméno, které dobře znají nejen literární historici zkoumající období 60. let minulého století, ale také čtenáři vyrůstající ve společnosti silné spisovatelské generace Milana Kundery, Ludvíka Vaculíka, Jana Trefulky, Pavla Kohouta, Ivana Klímy či Jaroslava Putíka. Zatímco ostatní jmenovaní muži pera publikovali po listopadovém převratu řadu knížek, Kliment se na více jak dvacet let dospělému čtenáři odmlčel.

My vám dnes dáme nahlédnout do svazku, který vyšel v letošním roce a nese název Piano v moři. Jde o soubor fejetonů, v němž autorka doslovu Karolína Jirkalová cituje autorova slova, že se v tomto žánru „vyhýbá třem polohám: aktuálnosti, sentimentalitě a sprostotě. Ovšem fejeton je publicistický žánr,“ pokračuje již ve své úvaze Jirkalová, „proto se aktuálnosti, jednomu z rysů deníkové a týdeníkové publicistiky nemůže vyhnout ani Alexandr Kliment. Ale něco je aktuální den, jiné měsíc, několik let, nebo i celý život. Záleží na tom, co a hlavně pro koho může být aktuální – česky snad: přítomné, současné, platné. Kliment se často zachytává drobné zprávy, informace z médií nebo konkrétního osobního zážitku, setkání, postřehu.“
A Jirkalová dodává: „Z tohoto bodu se pak jeho text rozlévá všemi možnými směry: do minulosti ho vedou vzpomínky, do budoucnosti a do snění mu cestu otevírá fantazie, k metaforám a asociacím ho táhne jazyk, k abstrakci rozum.“

My vám Klimentovy fejetony nenabídneme v celé jejich šíři a bohatosti, ale i tak věřím, že vám tyto literární drobotiny udělají radost.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)