PALMA Ars Acustica 2017 #03 (2017)

Alfredo Costa Monteiro: Fragments of an Unfinished Tale – a Cinematic Story. Půvabná akustická krajina vytvořená z úryvků zvukových stop filmových pásu tzv. Nové vlny 60. let. Vítězná kompozice mezinárodní přehlídky Palma Ars Acustica 2017, která každoročně probíhá pod hlavičkou Evropské vysílací Unie a skupiny producentů Euroradio Ars Acustica Group.

Natočeno 2017. Premiéra 1. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h) v cyklu Radioateliér. Repríza 18. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h) v cyklu Radioateliér; 20. 3. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h) v cyklu Radioateliér.

Lit.: anonym: Alfredo Costa Monteiro: Fragments of an Unfinished Tale – A Cinematic Story. In web ČRo 3 Vltava, 1. 11. 2017 (článek). – Cit.:  Vítězný snímek letošní mezinárodní soutěže Palma Ars Acustica – poetická zvuková koláž Fragments of An Unfinished Tale (A Cinematic Story) portugalského skladatele a zvukového umělce Alfreda Costa Monteiry z produkce Katalánského rozhlasu Musica Catalunya.

Alefrédo Costa Monteiro se narodil v Portugalsku v roce 1964, studoval sochu a multimeida na na pařížské Škole Výtvarných umění (Ecole des Beaux-Arts) a v součastnosti žije v Braceloně. Jeho tvorba je rozkročená někde mezi zvukovým a výtvarným umění. Mezi vizuální a zvukovou poezií. Kompozice Fragments of an Unfinished Tale je jeho první zkušeností s rozhlasovým mediem.

Fragments of An Unfinished Tale je koláží zvukových stop ze specifické a geniální filmové tvorby generace filmařu takzvané NOVÉ VLNY. Monteiro pomocí plunderfonických přístupů zprácovává materiál z více jak 70 filmových děl tohoto významného hnutí a zaměřuje se především na filmové tvůrce z tehdejší východní evropy. Využívá poetickou sílu historického materiálu pro zvukovou procházku filmou krajinou. Během chůze spléta z fragmentů filmových dialogů složity zvukomalebný proud, který je žřejmý zejmnéna pro ty, kteří rozumí slovanským jazykům. Naproti tomu jemnými ruchy ze zvukových stop, které díky absenci obrazu vyplouvají do popředí, vypráví jejich fascinující abstraktní příběh. Sám autor uvádí, že vzniká nový film a doufá, že tato jeho práce mimo jiné posluchače povzbudí k objevování všech těch neuvěřitelných filmů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)