Ror-bu (2020)

Veronika Svobodová. Zvuková kompozice. Zvuková postprodukce a finální mix Jan Rychter.

Natočeno 2020.

Lit.: anonym: Ror-bu. In web MujRozhlas, 9. 6. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Dne 30. května proběhlo online zasedání poroty mezinárodní soutěže EBU PALMA ARS ACUSTICA a jeho výsledkem bylo udělení hlavní ceny PAA 2020 pro dvě kompozice – zvukovou kompozici ROR-BU Veroniky Svobodové, která získala hlavní cenu ex aequo společně s dokumentárně laděnou hudební koláží RE/DIS/COVER kambodžské dokumentaristky Sao Sopheak z produkce rakouského rozhlasu a projektu Radiokunst-Kunstradio.

Ror-bu je zvuková kompozice Veroniky Svobodové, jejíž přístup k práci se zvukem neomylně prozrazuje vazby k divadelní scénografii, umění instalace a performance. Ve své tvorbě propojuje hledisko prostoru, času a situací. Důležitý není samotný zvuk, ale i způsob, jakým je na scéně vytvářen. Často se jedná o přímou reakci na konkrétní místa v krajině nebo architektonické prostory.

Kompozice představuje sonický zážitek z autorčina pobytu ve starém rybářském domu jménem Kråkeslottet (tzn. havraní zámek), který stojí na samém konci pobřeží norského ostrova Senja za polárním kruhem. Jedná se o tradiční typ rybářského domu, který byl dlouhá léta využíván pro zpracování ryb.

Kompozice akusticky vytesané s pomocí zvukových soch, kinetických objektů, ruchostrojků, které autorka Veronika Svobodová vyrábí s využitím nejrůznějších mechanizmů a s použitím nejrůznějších materiálů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)