Opus Symbioticum (2021)

Petr Vrba. Akusmatická kompozice založená na předpokladu, že zachytávání zvukových atmosfér, jako svého druhu hudebních miniatur, lze praktikovat ve všech myslitelných prostředích, ve městech i v přírodě, v koloniích mikroorganizmů nevyjímaje. Tak jako „lovci“ terénních nahrávek zachycují zvuky v odlehlých džunglích, ledovcích, pouštích, industriálních prostředích měst či hlubinách oceánů, se v Opus symbioticum vydáme do hlubin fermentačních nádob. Jestli je nebo není zvuk důležitou součástí fermentace není důležité, podstatné je, že je jeho nedílnou součástí. Koncept Petr Vrba. Realizace Petr Vrba, Radim Labuda, David Přílučík. Mikrofony Ladislav Železný, Daniel Nulty, Radim Labuda. Postprodukce Ladislav Železný, Petr Vrba.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Radioateliér – PremEdice. Repríza 25. 1. 2023 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Radioateliér – PremEdice.

Lit.: Vrba, Petr: Petr Vrba: Opus symbioticum. In web Radioacustica, 25. 8. 2021 (článek). – Cit.: Subjektivita člověka je vždy propletena s jeho tělesným bytím a ke správné funkci takového propletence, složeného multiplicitního já, mají co říct také mikroorganismy. Ve své zvukové kompozici Petr Vrba navazuje na koncepci původně audiovizuálního projektu, realizovaného společně s Radimem Labudou, jako interdisciplinárně pojatého ohledávání vzájemně prospěšných symbiotických vztahů člověka a jeho mikroskopických společníků.

Opus symbioticum přináší akusmatické zpracování zvukové části tohoto ohledávání a vychází z předpokladu, že zachytávání zvukových atmosfér, jako svého druhu hudebních miniatur, lze praktikovat ve všech myslitelných prostředích, ve městech i v přírodě, v koloniích mikroorganizmů nevyjímaje. Tak jako „lovci“ terénních nahrávek zachycují zvuky v odlehlých džunglích, ledovcích, pouštích, industriálních prostředích měst či hlubinách oceánů, se v Opus symbioticum vydáváme do hlubin fermentačních nádob. Jestli je nebo není zvuk důležitou součástí fermentace není důležité, podstatné je, že je jeho nedílnou součástí.

Kromě přiznaného důrazu na symbiózu už v samotném názvu Opus symbioticum, odhaluje název také inspiraci v alchymisty často užívaných poučkách a principech směřujících ke vzniku Opus magnum. V tomto případě s trochou divočejšího přístupu, ale v kontextu Ora et labora – neustále se opakující stejné, či podobné práce zasazené do rituálního či religiózního rámce – se autor symbolicky spojuje s myšlenkou komunitního rituálu přípravy tradičního korejského pokrmu kimčchi, který je základním stavebním prvkem celé kompozice. K tomu odkazují první a poslední minuty celé skladby, jakési zarámování v rituálu. Je to zároveň jediné místo ve skladbě, kde zdrojem zvuku není faktická výroba kimčchi (ať už z procesu přípravy nebo ze samotné fermentace), ale jakési vyvolávání božstev kimčchi a tím spojeného kimdžank, tradičního rituálu přípravy lahodného korejského pokrmu. Petr Vrba toto spojení evokuje pomocí troubení do prázdných nádob před založením nové várky zeleniny ke kvašení. 

Jedním z hlavních motivů celé skladby je role mikrobů či mikroorganismů, kteří jsou tím nejdůležitějším prvkem v procesu fermentace a hrají zajímavou roli, na kterou lze nahlížet z různých rovin. Objevují se různé mikroby a ty nám pomáhají jakoby předtrávit daný pokrm a navíc zapříčiňují vznik mnoha životu prospěšných látek. Z jiného pohledu jsou to ale také přisní kolonizátoři, kteří zahubí vše živé v jejich okolí. Každopádně jsou tím klíčovým agens celého procesu. Pro svou práci si Petr Vrba vytvořil volnou asociaci mezi procesem fermentace a granulární syntézou, která umožňuje vytvářet nové zvuky a jejich barvy horizontálními a vertikálními kombinacemi a vrstvením mikroskopických vzorků nahraného zvukového materiálu. Transformuje původní zvuk zaznamenaný během přípravy pokrmu, či během jeho kvašení uvnitř nádoby, imaginárně obdobným způsobem, jako se to děje s mikroby a ingrediencemi v daných kvasných podmínkách. Zároveň ale ve skladbě nechává místa, kde slyšíme pouze zvukové záznamy a množství částí, kde je slyšet jak terénní nahrávka, tak tentýž zvuk manipulovaný granulární syntézou.

Ve skladbě není žádný zdroj zvuku, který by nepocházel buď přímo z procesu fermentace, nebo z přípravy kimčchi, případně ze zmiňované jakési invokace za užití kvasných nádob a trumpety. Vše je pak ve výsledku ještě notně modifikované, obdobně jako syrová zelenina projde poměrně divokým procesem kvašení.

Opus Symbioticum:
1. Exploratio / průzkum;
2. Praeparatio / příprava;
3. Propellentibus / tlačení;
4. Coloniam deducta / kolonizace;
5. Lassitudinem / vyčerpání;
6. Exstinctio / zánik

———————————————

Koncept: Petr Vrba
Realizace: Petr Vrba, Radim Labuda, David Přílučík
Mikrofony: Ladislav Železný, Daniel Nulty, Radim Labuda
Postprodukce: Ladislav Železný, Petr Vrba
Poděkování: Ministerstvo kultury (finanční podpora), Asociace Mlok (produkce)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)