Transparent pro Soči (2014)

Reportér Pavel Polák si na vlastní kůži vyzkoušel proce schvalování transparentu pro OH v Soči. Reportáž.

Natočeno 2014. Premiéra 31. 1. 2014 (ČRo 1 Radiožurnál, 7:00 h.).

Pozn.: 1. cena na festivalu Report 2014 (jarní etapa) za reportáž, která „s nezbytnou nadsázkou popisuje absurdní nařízení o nutnosti úředně ověřit překlad hesel na transparentech zimní olympiády.“.

Lit.: -ppo- (= Polák, Pavel) – Man, Vojtěch: Transparent na olympijské hry? Jen s překladem a razítky. In web ČRo 1 Radiožurnál, leden 2014 (článek + nahrávka ke stažení). – Cit.:  Život sportovního fanouška bývá těžký. Zvlášť když se s jeho koníčkem začne kamarádit úřední šiml. Kdo se chystá na zimní olympiádu do Soči a kdo si chce s sebou vzít nějaký transparent, kterým by mával v hledišti, čeká ho složité papírování a finanční výdaje.

V Rusku totiž od loňského prosince platí pro sportovní akce nová bezpečnostní pravidla. Pokud není transparent v ruštině, musí si ho fanoušek nechat úředně přeložit a notářsky ověřit. Jinak ho ochranka na hlediště s transparentem nepustí.

„Slyšel jsem o tom,“ směje se soudní předkladatel při překládání sloganu „Češi, do toho“. Soudní překlad obnáší stránky s českým textem i ruským překladem a několik razítek. Stojí 400 až 800 korun za stránku v závislosti na rychlosti zpracování.

Nápisy na transparentech nesmějí být vulgární. Zakázána je také politická propaganda a komerční reklama. Na sportovištích bude také zakázáno šíři jakoukoli náboženskou nebo politickou literaturu. 

Přestože Rusko a Česko si vzájemně uznávají úředně přeložené dokumenty, je dobré zajít si pro razítko i na ruský konzulát.  „Dostanete razítko a podpis konzula Ruské federace, že ověřuje správnost svým podpisem,“ říká konzul Igor Samoškin. Ověření jedné stránky zde stojí 550 korun.

Celá procedura s jedním transparentem stojí přibližně 1300 korun a dvě návštěvy v pracovní době soudního překladatele a ruského konzulátu v Praze.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)