Historie Plus – Oggi in Italia (2014)

Po roce 1948 přišly do Československa stovky italských komunistů, kteří se podíleli na zahraničním vysílání Československého rozhlasu i utajené stanice Oggi in Italia. O této době hovoří redaktorka redaktorka Marie Zelenková a historik Jan Adamec. Moderuje Michaela Krčmová.

Natočeno 2014. Premiéra 26. 4. 2014 (ČRo Plus, 21:10 h.; 30 min.) v cyklu Historie Plus.

Pozn.:  V pořadu také zní ukázky ze hry Koncert pro obrněné vozy novináře listu Corriere della Sera Daria Fertilia.

Lit.: Krčmová, Michaela:  Italské vysílání v Československu a poválečná imigrace z Itálie. In web ČRo Plus, duben 2014 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Ve čtvrté části politických dějin Itálie 20. století si připomeneme italské vysílání, které bylo spojeno s imigrací do Československa po 2 světové válce. Na tuto dobu vzpomíná bývalá rozhlasová redaktorka Marie Zelenková a historik Jan Adamec.

S nástupem desítky let trvající moci Křesťanské demokracie v Itálii odešlo ze země po 2. světové válce několik stovek bývalých partyzánů, komunistů a levicových aktivistů do Československa, kterému se na přelomu 40. a 50. let minulého století říkalo Rudá Ženeva. 

Bez pasu a s falešnou identitou přešli přes okupační sovětskou zónu Rakouska pod ochranou dohody mezi československými a italskými komunisty. Někteří z nich pracovali jako redaktoři dvou italských redakcí, v Československém rozhlase a v utajeném vysílání Oggi in Italia.

Rádio Oggi in Italia bylo placené ze zvláštních fondů KSČ, obsah vysílání byl zaměřen především na lokální italské zprávy a nebyl cenzurován na rozdíl od italské redakce zahraničního vysílání. 

V roce 1968 po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy nastal obrat ve vzájemných vztazích obou zemí a většina bývalých imigrantů se vrátila domů. Jejich poválečné trestné činy byly často amnestovány nebo po 20 letech prominuty. Někteří se dočkali i zproštění obvinění, jako například šéfredaktor Oggi in Italia Aroldo Tolomelli. 

Utajené vysílání „Dnes v Itálii“ bylo zrušeno a italská redakce zahraničního vysílání Československého rozhlasu prošla personálními změnami, protože její italští redaktoři otevřeně vystoupili proti invazi. Nakonec byla i tato redakce na počátku 90. let 20. století zrušena.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)