Řidič vozu smrti (2014)

Malé dokumentární drama pro projekt EBU sign. 1914. Námět Stanislav Motl. Scénář Bronislava Janečková a Petr Mančal. Překlad německých dialogů Gerald Schubert. Leopold Lojka – řidič, který vezl následníka trůnu dne 28. 6. 1914. Osobní zpověď člověka, který byl přesvědčen, že mohl odvrátit jeden z největších válečných konfliktů v dějinách. První dokument z cyklu Příběhy 1. světové války. Zvukový mistr Dominik Budil. Zvukový design Filip Skuhrovec. Editor Bronislava Janečková. Dramaturgie Kateřina Žantovská. Režie Petr Mančal.

Osoby a obsazení: řidič Leopold Lojka (Ivan Řezáč). Dále účinkují Lukáš Hlavica, Gerald Schubert, Markéta Kachlíková, Christian Rühmkorf, Karel Weinlich.

Natočeno 26. a 28. 3. 2014 (R6, 10:00 – 12:00 h.).  Premiéra 2. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 14 min). Repríza 2. 8. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.).

Pozn.: Miniaturní dokudrama vzniklo na výzvu EBU (European Broadcasting Union), určenou evropským rozhlasům a autoři měli za úkol v dokumentárně-dramatické formě a v délce 4 až 9 minut zpracovat téma 1. světové války. Český rozhlas se připojil malým dokudramatem „Řidič vozu smrti“. Jde o skutečný příběh jednoho Čecha, který byl přesvědčen, že mohl odvrátit nebo alespoň oddálit 1. světovou válku… Jeho písemnou zpověď našel před několika lety zcela náhodně Stanislav Motl. (anotace)

Lit.: Janečková, Bronislava: Příběhy 1. světové války: Řidič vozu smrti. In web ČRo 2 Praha, červenec 2014 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dokudrama o člověku, který mohl zabránit 1. světové válce. Každou prázdninovou středu od 18:30 vám Dvojka přinese jeden osudový příběh.

Dokument vznikl ve spolupráci dokumentaristou Stanislavem Motlem. Ten před několika lety našel na půdě jednoho domu ve Velkém Meziříčí rukopisně psanou zprávu o události, která změnila svět.  Není jasné, proč pisatel zprávu napsal. Ale byla to osobní zpověď člověka, který byl přesvědčen, že mohl odvrátit jeden z největších válečných konfliktů v dějinách.  Tímto mužem byl Leopold Lojka. Řidič, který vezl následníka trůnu onoho osudného dne 28. června 1914.  Tento člověk si po celý svůj život vyčítal, že mohl 1. světovou válku odvrátit.

Lit.: anonym: Dokument Řidič vozu smrti bodoval na mezinárodní soutěži. In web ČRo 2 Praha, 7. 10. 2014 (zpráva + nahrávka k poslechu). – Cit.: První díl ze série Příběhy 1. světové války se v soutěži URTI 2014 umístil mezi 10 finalisty. Cyklus vysílala Dvojka během letošního léta.

Mězinárodní soutěže URTI 2014 se účastnilo 34 zemí. K letošnímu tématu „Válka“ se přihlásilo celkem 92 příspěvků.
Pro Český rozhlas je účast v top 10 velký úspěch. Gratulace míří především za autory příspěvku Bronislavou Janečkovou a Petrem Mančalem. 

Lit.: Hanáčková, Andrea:  České „audio snapshots“ v projektu Euroradia. In Týdeník Rozhlas 3/2015, s. 21 (recenze). – Cit.: V roce 2014 si celá Evropa připomněla stoleté výročí zahájení první světové války. Výročí vyvolalo velké množství speciálních projektů, jejichž záštitu převzaly evropské rozhlasy, mezinárodní organizace i nezávislé produkční společnosti a občanské spolky. Princip drobných každodenních momentů, díky nimž se posluchačům zpřítomní nejen drastické, ale i bizarní, zábavné, poučné nebo dojemné příběhy první světové války – toto zadání nabídl projekt Euroradia svým členům z Evropské vysílací unie (EBU). Pod názvem Audio vignettes představil od února 2014 téměř tři desítky příspěvků z mnoha evropských zemí. Jako žánr byl zvolen audio snapshots propojující tradiční rozhlasový zvuk s jednoduchým vizuálním zpracováním. Pořady jsou zavěšeny na portálu vimeo, projekt má samostatné webové stránky, interaktivní mapu a zajištěnou propagaci po celé Evropě.

Dva české příspěvky v kontextu evropské auditivní spolupráce rozhodně nezapadnou. Dokudrama The Death Car Driver vytvořili autoři Bronislava Janečková a Petr Mančal na základě nedávného nálezu deníku řidiče Leopolda Lojky, který 28. června 1914 řídil auto s následníkem trůnu Ferdinandem d´Este v okamžiku atentátu (původní námět Stanislav Motl). Bohatá zvuková kompozice, dvojjazyčný scénář v češtině a němčině, strhující vylíčení několika krátkých okamžiků, které rozpoutaly první světovou válku. Zásadní okamžiky průběhu atentátu jsou prezentovány v ich formě. Krátké dokudrama nabízí učebnicový příklad reinterpretace velké historie skrze drobné příběhy anonymních lidí, kteří v konkrétním okamžiku mohli historii velmi zásadně ovlivnit.

(….)

Project Euroradia Europa 1914 – audiosnap shots dobře ukazuje rozdíly v pojetí současných podob rádia. V rozdílné úrovni jednotlivých příspěvků z členských zemí EBU je patrná nejen různá míra invence, ale i síla konvenčních rozhlasových žánrů oproti experimentům a technologické zdatnosti tvůrců. Záhadou je, proč celoevropský projekt postrádá v jednotlivých příspěvcích anglické titulky a proč nejsou u jednotlivých příspěvků scénáře, ideálně v příslušném jazyce a v angličtině.
Je nakonec příznačné, že rozsahem sice nevelkou, ale technologicky jednoznačně nejvyspělejší prezentaci válečných událostí let 1914–1918 připravil internetový portal The Guardian, respektive jeho audiosekce. Potvrzuje se tak trend, že uživatele přestává zajímat producent konkrétního pořadu, dokumentu nebo interaktivního dramatu. Zajímá ho dostupnost, obsah, zvuková a vizuální atraktivita a také přesah historických událostí směrem k jejich současné prezentaci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)