Příběh moravského Mojžíše (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová a Bronislava Janečková.

Režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Zdeněk Valchář, Daniel Říčan.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (30 min.). Premiéra 18. 5. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 193 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00). Repríza 6. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.).

Pozn.: Nazývali ho Božským tesařem. Dokonce i apoštolem. Vyvedl svůj národ ze země, která je pronásledovala. Jmenoval se Kristián David. Syn českého otce a německé matky. Pocházel z malé obce na severní Moravě. Nedlouho po bitvě na Bílé hoře převedl do exilu stovky mužů, žen i dětí. Vyznavači víry Jednoty bratrské, církve Jana Amose Komenského, se tehdy octili nad propastí. Pokud se odmítli vzdát víry svých předků, hrozilo jim vězení. Leckdy i smrt. V době krutého pronásledování Komenského souvěrců v naší zemi se Kristián David stal nejhledanějším a také největším nepřítelem církevní i světské moci. Moravským Mojžíšem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)