Lev z Münsteru (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Mistr zvuku Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová a Bronislava Janečková. Dramaturgie Bronislava Janečková. Režie Vlado Príkazský.

Účinkuje Libor Vacek a Stanislav Motl. Ze záznamu hovoří Ladislav Mrkvička.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (27 min.). Premiéra 1. 6. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 195 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00). Repríza 24. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Pozn.: Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla.  Kněz, který do dějin vstoupil jako Clemens August, kardinál von Galen. Již za svého života si vydobyl mimořádný respekt. Především odvahou kritizovat nacistický program eutanázie – fyzické likvidace duševně či jinak postižených lidí. Na druhou stranu však v době druhé světové války dokázal vášnivě horovat za vítězství německých zbraní. Mezi jeho obdivovatele patřil i legendární pražský zuřivý reportér Egon Erwin Kisch. Tvrdil, že Lva z Münsteru, jak se Galenovi přezdívalo, velmi dobře znal. Prý mu jednou dokonce zachránil život. Bylo tomu tak opravdu?

Lit.: Motl, Stanislav: Lev z Münstru: Z kazatelny kritizoval nacistický program a zároveň se modlil za vítězství německých zbraní. In web ČRo 2 Praha, 24. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kněz, který se v roce 1940 nebál veřejně postavit Adolfu Hitlerovi a jeho zrůdné rasové politice. Strhující příběh Clemense Augusta Galena, jehož kouzlu propadl i Egon Erwin Kisch. Kněz mu prý zachránil život. (…)

V pořadu je použita nahrávka četby z knihy E. E. Kische Tržiště senzací v podání Ladislava Mrkvička, úryvky z knihy Galen: Kardinál August hrabě von Galen historika Ludgera Grevelhöstera a z historické studie Stanislava Motla Lev z Münsteru

Do dějin vstoupil jako Clemens August, kardinál von Galen. Kněz z německého Münsteru. Už za svého života si vydobyl mimořádný respekt. Především odvahou.

Ze své biskupské kazatelny si třeba dovolil podrobit zdrcující kritice nacistický program eutanázie – fyzické likvidace duševně či jinak postižených lidí. Na druhou stranu ale během druhé světové války dokázal vášnivě horovat za vítězství německých zbraní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)