Osudy – Jaromír Zemina 1/10 (2014)

Rozhlasové vzpomínání historika umění a spisovatele. Připravila Eva Ocisková. Technická spolupráce Jan Brauner.

Natočeno 2014. Premiéra 26. 5. – 30. 5. a 2. 6. – 6. 6. 2014 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.).

Lit.: Ocisková, Eva: Osudy Jaromíra Zeminy. In web ČRo 3 Vltava, květen 2014 (článek). – Cit.: Jaromír Zemina, vynikající znalec moderního umění, výtvarník, historik umění, literát a fotograf je další z jedinečných osobností vltavské programové řady Osudy. Fascinuje hloubkou svých znalostí v oborech výtvarném, literárním, hudebním, historickém i jazykozpytném.

(…)  Knižně sice mohl začít publikovat až od konce 80. let, ale přátelé mu říkávají, že mají jeho knihy připraveny na svém nočním stolku. Většina jeho objemných publikací vyžaduje při čtení pohodlné křeslo.

Jaromír Zemina studoval na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně dějiny umění a klasickou archeologii, v roce 1959 byl přijat do Ústavu teorie a dějin umění ČSAV v Praze, po dvou letech přešel do Národní galerie, kde působil do roku 1992, většinou ve sbírce moderního umění, kterou v letech 1965–70 také vedl.

V následujícím desetiletí byl hlavním kurátorem sbírky zahraničního umění 19. a 20. století. Za výstavní aktivitu v 60. letech, např. Paris – Prague 1906–1930 v Paříži 1966, 36 artisti cecoslovacchi v Turíně 1967, mu byla udělena Cena Antonína Matějčka.

O umění vidět a viděné sdělovat slovem

Zemina přednáší dějiny umění na katedrách scénografie a alternativního divadla DAMU, je odborným poradcem státních galerií České republiky a členem Mezinárodní asociace kritiků umění AICA. Realizuje desítky výstav moderního umění u nás i v zahraničí, v letech 1992–2005 uspořádal v Turčianské galérii ve slovenském Martině devět velkých výstav českého umění, podílel se na přípravě výstavy Europa, Europa v Kunst-und Ausstellungshalle der BDR v Bonnu 1994.

Mezi nejvýznamnější objevy Jaromíra Zeminy patří zapomenuté dílo Aléna Diviše, Jaromír John, Václav Boštík, výstavami a svými odbornými publikacemi nás sbližuje s Adrienou Šimotovou, Otakarem Slavíkem, Antonínem Slavíčkem…

O viděném a prožitém se s námi Jaromír Zemina podělí v desetidílných Osudech.

Lit.: Ocisková, Eva: Osudy s Jaromírem Zeminou. In Čtvrtletník Klubu Vltava 1/2014, s. 29 (článek). – Cit.:  Téměř pokaždé, když se chystám k návštěvě spojené s natáčením rozhlasových vzpomínek některé z našich vynikajících osobností, vděčně vzpomenu na Jana Halase, vedoucího Literární redakce, který se před lety stal „duchovním otcem“ Osudů. Je to výjimečná programová řada, jedinečný dokument, vpravdě rozhlasový. Nezkreslený lidský hlas promlouvá k druhému člověku, důvěrně, přirozeně, jeho barva, rytmus, intenzita probouzí fantazii neomezovanou obrazem, „zvukovou nápovědou situace“ atd. Hosté Osudů se s posluchači dělí o své  celoživotní osobní zážitky a prožitky, vyprávějí o lidech, s nimiž sdíleli všední i přelomové dějinné okamžiky, uvádějí nás do zákulisí profesí, o nichž sice něco „tušíme“, ale vpravdě mnoho nevíme, inspirují nás svými pohledy na prožité i prožívané. Jaromír Zemina, protagonista desetidílných Osudů, je osobností fascinující.

 Fascinující nesmírnou (chtělo by se mi napsat vesmírnou) hloubkou znalostí v oborech výtvarném, literárním, hudebním, historickém i jazykozpytném, osobností fascinující svou lidskostí, jemnou citlivostí, otevřeností. Od svých přátel slýchává, že mají jeho knihy na svém nočním stolku. Knihu Jiné texty Jaromíra Zeminy, dávno vyprodanou, mám sama ráda „po ruce“. Své čtenáře oblažuje vytříbeným literárním projevem, vlídným souzněním s krajinou a životem. Nepřehlíží nedostatečnosti různého charakteru, ale nečiní z nich středobod dialogu, situace, díla.

Několik faktografických údajů: Jaromír Zemina studoval v Brně dějiny umění a klasickou archeologii, v roce 1959 byl přijat do Ústavu teorie a dějin umění ČSAV v Praze, po dvou letech přešel do Národní galerie, kde působil do roku 1992, většinou ve sbírce moderního umění, kterou v letech 1965–70 také vedl. V následujícím desetiletí zastával v Národní galerii rovněž funkci hlavního kurátora sbírky zahraniční malby 19. a 20. století. Na katedrách scénografie a alternativního divadla DAMU přednáší dějiny umění, je odborným poradcem státních galerií České republiky a členem Mezinárodní asociace kritiků umění AICA. Jaromír Zemina realizuje desítky výstav u nás i v zahraničí. Mezi jeho nejvýznamnější objevy patří zapomenuté dílo Aléna Diviše, Jaromír John, Václav Boštík, výstavami a svými odbornými publikacemi nás sbližuje s Adrienou Šimotovou, Otakarem Slavíkem, Antonínem Slavíčkem…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)