Děti Antonína Kaliny (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová a Bronislava Janečková. Mistr zvuku Tomáš Gsöllhofer. Režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Jaromír Slavík, Oldřich Kalina, neteř Naďa Šinoglová, Naftali Fürst. Ze záznamu hovoří Bohuslav Ečer.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (30 min.). Premiéra 15. 6. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 197 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00 h.). Repríza 2. 4. 2022 (ČRo Plus, 15:34 h.).

Pozn.: Žil v Pekle, ale nepřestal věřit v Život. Šest let, den co den, se díval do tváře Smrti. Jmenoval se Antonín Kalina a byl z Třebíče. V nelidských podmínkách koncentračního tábora Buchenwald se mu podařilo zachránit před smrtí tisícovku dětí. Nejmladšímu byly tři roky, nejstaršímu sotva osmnáct. Záchranná akce, která v dějinách druhé světové války neměla obdoby. Antonín Kalina je obdivovaný a oceňovaný po celém světě. Například ve Spojených státech amerických, v Izraeli. U nás však, jak už to tak bohužel bývá, takřka neznámý.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)