Literární výročí: Karel Elgart Sokol (2014)

Připravila Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2014. Premiéra 19. 7. 2014 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 18:00 h.; 55 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Literární výročí: Karel Elgart Sokol. In web ČRo Brno, červenec 2014 (anotace). – Cit.: Poslední rubrika Zelného rynku chce tento týden připomenout, že 21. července uplyne 85 let od úmrtí ivančického rodáka Karla Elgarta Sokola. Studium zahájil na gymnáziu na Starém Brně a pokračoval na Prvním českém gymnáziu v Brně.  V roce 1892 pak maturoval na učitelském ústavu. Učil pět let na obecní škole v Jaroměřicích nad Rokytnou, potom jako odborný učitel na vyšší dívčí škole spolku Vesna v Brně. 

Roku 1919 se stal ředitelem učitelských ústavů pro průmyslové a hospodyňské školy v Brně. V Brně byl vůbec jednou z nejvýznamnějších osobností společnosti.  Působil v různých kulturních organizacích: byl např. funkcionářem Klubu přátel umění a v letech 1925–29 předsedou Moravského kola spisovatelů. Byl také činovníkem Sokola, sbormistrem pěveckého spolku, založil dramatický kroužek a knihovnu. 

S Vilémem Mrštíkem redigoval v letech 1908–10 Moravskoslezskou revui, byl divadelním referentem v Lidových novinách, přispíval do desítky dalších periodik. Vykonával daleké cesty po Slovensku, Uhrách, Alpách, Dalmácii, Itálii, Švýcarsku, jižní Francii, Německu i Dánsku.  Ve válečných letech 1915–16 byl učitelem ortopedického tělocviku při vojenské pozorovací nemocnici v Kroměříži. Zemřel v 55 letech na záchvat mrtvice při koupání. Jeho literární pozůstalost je uložena v Moravském zemském muzeu v Brně a v Brně-Husovicích je po něm pojmenována také jedna z ulic. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)