Červenec 1989. Tuná v Koreji (2014)

Připravil Pavel Hlavatý.   Systémové změny skoro všude kolem (Polsko, Maďarsko, SSSR), konsolidace totalitního režimu v Číně, festival v Severní Koreji a plíživá eroze normalizačního komunismu u nás, to byl červenec 1989.

Natočeno 2014. Premiéra 11. 7. 2014 (ČRo Plus, 20:10 h.; 30 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel:  Červenec 1989. Tuná v Koreji. In web ČRo Plus, 11. 7. 2014 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:   (…) V Polsku probíhají po polosvobodných parlamentních volbách složitá jednání o ustavení funkce prezidenta a jejím obsazení a také o formování nové vlády. Zaznívají přitom požadavky opozice, aby jejím předsedou byl představitel Solidarity.

V Maďarsku umírá představitel tamní normalizace a mnohaletý stranický šéf Janos Kádár – symbolicky ve stejný den, kdy byl rehabilitován Imre Nagy, premiér v době maďarského povstání v roce 1956, který byl následně popraven.

V Číně pokračují represe (včetně poprav) po potlačených červnových nepokojích.

Ve stalinistické Severní Koreji proběhl na počátku měsíce monstrózní 13. světový festival mládeže a studentstva – tehdejší československý režim na něj vyslal několikasetčlennou delegaci a zpravodajství z této akce bylo vysíláno mezi hlavními zprávami dne. 

U nás pokračuje propagandistická kampaň proti petici Několik vět (aniž byl tento dokument v našich oficiálních sdělovacích prostředcích zveřejněn), počet jejích signatářů se stále zvětšoval. Jejich jména začala vysílat rozhlasová stanice Svobodná Evropa.

A zatímco sílí aktivita nezávislých iniciativ, generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš pronáší v Červeném Hrádku svůj proslulý projev, jehož nahrávka se šířila mezi občany a výtah z ní odvysílala i Svobodná Evropa. Jde o jedinečný dokument, dokládající, jací lidé naši zemi více než čtyřicet let řídili.

V pořadu si poslechněte mimo jiné ukázky z červencových Rozhlasových novin a sběrných telefonátů rozhlasové stanice Svobodná Evropa.

Generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš pronáší v Červeném Hrádku svůj proslulý projev, jehož nahrávka se šířila mezi občany a výtah z ní odvysílala i Svobodná Evropa. Jde o jedinečný dokument, dokládající, jací lidé naši zemi více než čtyřicet let řídili

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)