Čas, ten mi byl požehnáním (2014)

Alice Masaryková jako zdravotní sestra v Pardubické nemocnici. Třetí dokument z cyklu Příběhy 1. světové války. Připravila Jana Davidová. Režie Bronislava Janečková.

Natočeno 2014. Premiéra 16. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 16 min).

Lit.: Janečková, Bronislava: Příběhy 1. světové války: Čas ten mi byl požehnáním. In web ČRo 2 Praha, červenec 2014 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak válku vnímaly ženy, které se staraly o zraněné vojáky?  Deník dcery TGM z doby, kdy v pardubické Karanténě pracovala jako zdravotní sestra. Výpověď o hrůzách války z naprosto odlišného úhlu, než na který jste zvyklí.

Příběhy z války vyprávějí většinou muži. Ale neméně poutavé je vyprávění žen. Vnímaly válečné běsnění z úplně jiného úhlu: jako manželky, matky, dcery a také jako zdravotní sestry. V Pardubicích vznikla za 1. světové války jedna z největších nemocnic v Rakousko-Uhersku. Léčili se tam pacienti mnoha národností. Bez ohledu na to, jestli šlo o „naše“ vojáky, o nepřátele či zajatce.  Té nemocnici se říkalo Karanténa. Zde také pracovala dcera budoucího prezidenta Alice Masaryková. Základem dokumentu je její téměř neznámý deník z té doby. Jako silná výpověď o hrůzách války.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)