Tvrdé přistání (2014)

Příběh „nebeského jezdce“ Václava Růžičky. Připravila Bronislava Janečková (?). Šestý dokument z cyklu Příběhy 1. světové války.

Účinkuje Jiří Hromada.

Natočeno 2014. Premiéra 2. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 15 min.).

Lit.: Janečková, Bronislava: Příběhy 1. světové války: Tvrdé přistání. In web ČRo 2 Praha, srpen 2014 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Fenomén nebeských jezdců vznikl už za 1. světové války. A ani tehdy neměl každý let zrovna hladký průběh. Přímé svědectví „z nebe“. 

První světová válka přenesla poprvé boj i do vzduchu. Nejdříve se letadla používala jen při průzkumu. Později ale došlo k poznání, že pokud je nepřítel vidět, je možné jej také zasáhnout. A tak se sledování ze vzduchu rozšířilo i na boj. Letadla už nelétala jen „nad bitvou“, ale stala se jejími přímými účastníky. První pumy byly vlastně dělostřelecké granáty vyhazované přímo z kabiny letadla.  

Od roku 1915 začaly být používány první specializované bombardovací dvouplošníky, které shazovaly pumy na strategické cíle. Piloti většinou dostali instrukce, že se nemusí ohlížet na životy civilistů na zemi.

Přímým účastníkem a svědkem jednoho příběhu, který se odehrál „na nebi“, byl Václav Růžička, roku 1917 přidělený k vojenské námořní letecké stanici v Terstu. Zachoval se jeho dopis s popisem dramatického dne, ve kterém dostali s posádkou úkol bombardovat italské pozice.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)