Při cti svého národa přísaháme! (2014)

Příběh Václava Kasala v bitvách na Soče a ve slovinském krasu. Desátý dokument z cyklu Příběhy 1. světové války. Připravila Jana Davidová.

Účinkují Lukáš Hlavica, Jiří Hromada a další.

Natočeno 2014. Premiéra 3. 9. 2014  (ČRo 2 Praha, 18:30 h.;  15 min).

Lit.: Janečková, Bronislava: Příběhy 1. světové války: Při cti svého národa přísaháme! In web ČRo 2 Praha, září 2014 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Válka z pohledu lékaře. Přeběhnutí na italskou stranu, vstup do československých legií a boje o legendární Doss Alto. To jsou hlavní momenty z Fleischmannova příběhu.

Příběhy staré sto let už jsou většinou zapomenuty. Ale občas ožijí ve vzpomínkách, denících a dopisech.  Stejně je tomu s příběhem lékaře, vojáka a legionáře Václava Fleischmana. Do války byl poslán začátkem roku 1917, aby pracoval jako vedoucí sanitní služby na takzvané sočské frontě.  Dostala jméno od azurově zbarvené řeky Soči protékající na hranicích Itálie a dnešního Slovinska. Tam v Julských Alpách a na Krasu probíhaly v letech 1915 až 1917 těžké boje.  Padlo v nich přes milion vojáků rakousko-uherské i italské armády. Z toho 30 000 Čechů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)