Vzpoura hořká jako pelyněk (2014)

Jedenáctý dokument z cyklu Příběhy 1. světové války. Nadávky do bolševiků a českých sviní. A pak výkřik „Hovno!“ jako počátek odporu. Rumburská vzpoura trvala jeden den. Na jejím konci bylo ale několik poprav.  Připravila Jitka Škápíková.

Účinkují Jitka Škápíková, Ivan Řezáč, Lukáš Hlavica a další.

Natočeno 2014. Premiéra 10. 9. 2014 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Škápíková, Jitka: Příběhy 1. světové války: Vzpoura hořká jako pelyněk. In web ČRo 2 Praha, září 2014 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nadávky do bolševiků a českých sviní. A pak výkřik „Hovno!“ jako počátek odporu. Rumburská vzpoura trvala jeden den. Na jejím konci bylo ale několik poprav.

I když boje na našem území neprobíhaly, i na severu Čech padly oběti jedné z největších válek v dějinách lidstva. 

V Rumburku a jeho okolí se koncem války úsídlil „ersatzbatalion“ (česky náhradní prapor). Připravoval nováčky, nově povolané záložáky a rekonvalescenty po zranění pro frontové nasazení

Tupý dril a neúnosné podmínky

S prodlužující se válkou se stále více zhoršovalo ubytování a stravování vojáků i od fronty vzdáleného poklidného Rumburku. Na jaře roku 1918 byla situace kritická. To vše provázel tupý dril převážně německých poddůstojníků. 

Rumburská vzpoura vypukla krátce po šesté hodině ranní v úterý 21. května 1918. A ještě téhož dne byla krátce po deváté hodině večer potlačena. 

Vzpoura pro „hovno“

Původci vzpoury se stalo 65 ozbrojených mužů 7. čety III. náhradní setniny v čele s Františkem Nohou. Ti odepřeli poslušnost svým velitelům už tím, že nastoupili proti rozkazu na ranní nástup s puškami. 

Když jim velitel setniny Klöpfer začal nadávat do bolševiků, sociálních demokratů a českých sviní, zazněl z řady vojáků výkřik: „Hovno!“ A tak začala Rumburská vzpoura, na jejímž konci bylo několik poprav. Příběh vzbouřenců na sklonku války připravila Jitka Škápíková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)