Léto 1939 – od podivného míru ke světové válce (2014)

75 let od vypuknutí druhé světové války je dobré si i v dnešních turbulentních dobách připomínat, protože poučení z historie není nikdy na škodu. Moderuje Pavel Hlavatý.

Natočeno 2014. Premiéra 5. 9. 2014 (ČRo Plus, 20:10 h.; 30 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Léto 1939. Od podivného míru ke světové válce. In web ČRo Plus, září 2014 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: 1. září 1939 začala nacistickým útokem na Polsko druhá světová válka. Čechy a Morava jsou v té době už téměř půl roku okupovány nacisty a nazývají se Protektorat Böhmen und Mähren.

Zásadní událostí pro vypuknutí druhé světové války bylo uzavření nacisticko-sovětského paktu nazvaného podle svých hlavních architektů Ribbentrop-Molotov. Dvě hlavní totalitní mocnosti si v něm – v tajné doložce – rozdělily zájmové sféry vlivu. 

Prvním konkrétním důsledkem uzavření tohoto paktu pak byla právě společná (Sovětský svaz napadl Polsko 17. září) likvidace polského státu, známá jako čtvrté dělení Polska.

Záminkou k napadení Polska se pak stala pečlivě připravená nacistická provokace – přepadení německého rozhlasového vysílače v Gliwicích „polskými vlastenci“, ve skutečnosti nacistickým komandem.

To odvysílalo zprávu v polštině, která měla vzbudit dojem, že stanici napadli Poláci. Samotné Polsko se přitom nemělo šanci proti Německu dlouhodobě udržet a západní spojenci mu nijak na pomoc nepřišli. Sovětský svaz mu jako Hitlerův spojenec vpadl do zad. 

V té době se už Čechy a Morava coby Protektorát skoro půl roku těšily „ochraně“ německého vůdce. Nacistická cenzura likvidovala svobodný projev – jakkoliv se jí řada odvážných naučila částečně čelit, což bylo s přibývajícími válečnými lety stále obtížnější a nemožnější. 

Na počátku Protektorátu ještě v éteru zaznívaly různé reálné, kapitulantské i kolaborantské „národní programy“. 

Úryvky z Hitlerových projevů, unikátní ukázku rozhlasové nacistické propagandy, projevy Edvarda Beneše i Emila Háchy, reportáž ze zahájení vydávání časopisu mládeže Národního souručenství a řadu dalších zajímavých materiálů. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)