Moje válka (2014)

Dvanáctý příběh z cyklu Příběhy 1. světové války. Příběh Václava Kasala na italské frontě. Připravila Jana Davidová. Režie Bronislava Janečková.

Natočeno 2014. Premiéra 17. 9. 2014 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 15 min).

Lit.: Davidová-Kracíková, Jana – Janečková, Bronislava: Příběhy 1. světové války: Moje válka. Příběh Václava Kasala v bitvách na Soče. In web ČRo 2 Praha, září 2014 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Deník provianťáka ze sočské fronty. Žádné zavážení zásob a munice do zákopů, ale do jeskyních kaveren. Do skal, kde v zimě leželo i 10 metrů sněhu.

Václav Kasal, 34letý obchodník z Žiželic, bojoval od roku 1915 v rakousko-uherské uniformě na takzvané sočské frontě 1. světové války.  Ta dostala jméno podle řeky Soči, která se vine alpskými údolími na dnešní slovinsko-italské hranici. Konalo se tam celkem 11 bitev. 

Podmínky vojáků bojujících ve vysokohorském terénu byly velmi obtížné. Ve skalách nebylo možné kopat běžné zákopy, ale musely se dolovat kaverny – jakési jeskyně přímo v kamenných stráních.  V zimě až deset metrů sněhu, což znesnadňovalo zásobování. A zrovna Václav Kasal sloužil v zásobovacím útvaru a vojákům dovážel proviant a munici. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)