Větrník – Václav Burian (2014)

Rozhovor připravila Dita Vojnarová.

Hovoří Václav Burian.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2014. Premiéra 29. 8. 2014 (ČRo Olomouc, 11:04 h.; 56 min.).

Lit.: Vojnarová, Dita: Do Krakova to mám blíž než do Prahy. In web ČRo Olomouc, srpen 2014 (aktualizováno 10. 10. 2014) (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Liboval si polonista, novinář, básník a překladatel Václav Burian.  Zemřel 9. října ve věku 55 let. 

Vždy ho velmi pobavila otázka typu, kde se u Vás vzala ta polština? V sedmdesátých letech se prý musela objevit u všech lidí jeho generace, do Polska se jezdilo na muziku, za dobrou literaturou a filmem. 

Václav Burian mohl polonistiku společně s bohemistikou vystudovat až po Sametové revoluci. Do té doby se živil jako chemický dělník, zřízenec a domovník. První texty mu vycházely v samizdatu, např. v časopise Ječmínek, který spoluzakládal nebo ve sborníku Enato. V devadesátých letech psal do Hanáckých novin, Lidových novin, Notesu a mnoha polských periodik. 

V roce 2007 mu vyšla v nakladatelství Host básnická sbírka „Blankyt půlnoci“. Pracoval jako redaktor Listů, byl spolumajitelem nakladatelství Burian a Tichák, které mu dělalo velkou radost. Cestoval mezi Českou republikou a Polskem, dostal mnoho ocenění za své překlady. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)