Ztracený prapor (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, a Bronislava Janečková. Mistr zvuku Tomáš Gsöllhofer. Režie Vlado Príkazský.

Účinkuje Stanislav Motl.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (30 min.). Premiéra 19. 10. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 205 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00). Repríza 30. 8. 2015 (ČRo 2 Praha, 10:03 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Ztracený prapor. In web ČRo 2 Praha, říjen 2014 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  Cesta bílou smrtí. V pochodu stovek mužů a žen končí jedno z velkých tajemství nejenom Slovenského národního povstání, ale celé druhé světové války.

Zapomenutý příběh, zapomenutí lidé… Byly jich stovky. Mužů, ale také žen. Na podzim roku 1944 – po potlačení Slovenského národního povstání – se vydali na pochod. Vešel do historického povědomí jako cesta bílou smrtí. Šli v mrazu, ve sněhových závějích, obklopeni hustou mlhou. Umírali vyčerpáním, na podchlazení či po pádu do horské propasti. Následující příběh bude příběhem tří mužů.  

Českého generála, slovenského důstojníka a karpatoruského poddůstojníka. Spojilo je jedno z velkých tajemství nejenom Slovenského národního povstání, ale celé druhé světové války. Tajemství, které pro dva z nich mělo mít později až osudové následky. Je to tajemství ztracené a dodnes nenalezené bojové zástavy. 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)