Ecce Homo – Laetitia Dytrychová (2009?)

Připravil Libor Vykoupil.
Připravil ČRo Brno v roce 2009 (?). Premiéra 9. 1. 2009 (ČRo Brno, 9:51 h.; 5 min.).

Lit.: Vykoupil, Libor: Ecce Homo – Laetitia Dytrychová. In web ČRo Brno, leden 2009 (článek). – Cit.: Je pátek 9. ledna, v kalendáři je Vladan a u mikrofonu Libor Vykoupil. Technologie lití zvonů je v podstatě od středověku podnes stejná a každý z nich je neopakovatelným unikátem, dokládajícím kulturu, tradice, tvůrčí schopnosti a řemeslnou dovednost mistra zvonaře. Tito zvonaři si svoje zkušenosti předávali po staletí z generace na generaci. Nebylo to jen řemeslo, ale přímo kouzelnictví. Vzpomeňte si na mladého zvonaře Borisku z filmu Andrej Rublev. Přesto byli a jsou zvonaři, kteří ke svému řemeslu přišli jaksi mimochodem a přece je zvládli a nejen to. Dokonce ve svém oboru vynikli.

Takovým zvonařem byl Josef Dytrych a také jeho manželka, paní Laetitia Dytrychová, která by se zítra dožila svých devadesátin. Pocházela z Polska, kde se těsně po skončení první světové války narodila, ale Valáškovi, její rodina, se vlivem nového uspořádání odstěhovali a usadili v Červeném Dvoře nedaleko Krnova. Tady začala Laetitia chodit do školy, později navštěvovala školu v Opavě. V r. 1938 se stěhovala podruhé, tentokrát v důsledku zabrání Sudet Němci. Útočiště nakonec Valáškovi nalezli v Brodku u Přerova, kde se Laetitia provdala za Josefa Dytrycha, který si tu nedlouho před válkou zřídil pražírnu kávy a své zboží dodával do obchodů Julius Meinl. Josef Dytrych byl činorodý muž s moderním myšlením a obchodním duchem. Ještě za studií stavěl se svými přáteli sportovní letadla. Když mu Němci zavřeli pražírnu kávy, vyráběl se svojí ženou malované podnosy. Po osvobození o svůj podnik přišel definitivně, ale nevzdal se. Objevil onu proslulou mezeru na trhu, sehnal si technologické postupy, vybudoval dílnu a začal vyrábět kovové dveřní kliky. 

Na konci 40. let pukl osmdesátikilový umíráček ve věži brodeckého kostela. Josef Dytrych se trochu furiantsky rozhodl, že zvon přeleje. Málokdo věřil, že by to zvládl, ale podařilo se. Na prvního máje roku 1950 zvon skutečně zazvonil. „Ten den považujeme za datum založení zvonařské dílny v Brodku u Přerova,“ říká dnešní dědička podniku, Marie Tomášková-Dytrychová. Paní Laetitia Dytrychová stála po boku svého muže Josefa hned od počátku založení dílny. Zasvětil ji do technologických postupů, konzultoval s ní všechny postupy a objevovaná tajemství zvonů. Spolu s ní se řemeslu už od dětství učily i jejich dcery Marie a Marcela. Následujících patnáct let se krůček po krůčku proměňovala brodecká zvonařská dílna ve věhlasné centrum českého zvonařství. V r. 1965, právě když Josef Dytrych zvítězil v konkurzu na přelití Zvonu svobody ve Filadelfii a manželé se chystali odlít čtyři zvony pro město Betlém, paní Laetitia Dytrychová ovdověla. Josef Dytrych zemřel nečekaně v pouhých 53 letech. Paní Laetitia převzala manželovu práci bez ohledu na to, že se stala jedinou ženou v Evropě i ve světě, která odlévala zvony. Za svůj život jich pak vytvořila zhruba 2000. Rekordním výrobkem brodeckých zvonařů je téměř čtyřtunový Svatý Urban pro Dóm svatého Egidia v Bardejově z r. 1994, největší zvon odlitý od první světové války na území bývalého Československa. 

V rodinné tradici pokračovala od počátku 80. let paní Marie Tomášková -Dytrychová, která nemocnou matku zastoupila. V poslední době se tu odlévají tři stovky zvonů ročně. Když v dubnu 2006 paní Laetitia Dytrychová zemřela, rozezněly se v době smutečního rozloučení všechny zvony pocházející z její dílny. Naplnilo se tak jedno z jejich poslání, doprovázet člověka skutečně po celý život. Vy už tady dávno nebudete, ale zvony zůstanou, říkal zvonař Josef Dytrych komunistickým vyšetřovatelům, když ho zkoušeli zlomit tvrdými výslechy. Jako výrobní značku své zvonařské dílny zvolil větvičku túje severské. Součástí reliéfu každého zvonu z Brodku se tak vždy stane otisk čerstvě utržené větvičky. Na každém odlitku tvoří poznávací znamení, které by mělo přetrvat věky, stejně jako samotný zvon. Hezký den! 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)